AMSTERDAM - Handhaver Robin (rechts op de foto) werkt al drie jaar voor Amsterdam. Hij begon in Zuid en Nieuw-West en werkt nu al een half jaar in het centrum.

“Voorheen handhaafde ik voornamelijk op foutparkeerders en afval, in de binnenstad heb ik te maken met alcoholisten, ordeverstoorders, drugsgebruikers, uitgaanspubliek, toeristen en studenten. En ja, dat is een interessante uitdaging, vertelt Robin.”

Robin en de alcoholverbodsgebieden

“Huh, wél een joint, maar géén biertje? Dat horen wij vaak. This is Amsterdam, man! Maar van alcohol worden mensen luidruchtig, en soms agressief. Dus ik vind het niet zo gek dat er alcoholverbodsgebieden zijn. Natuurlijk begrijp ik dat drukte en gezelligheid bij de stad horen, maar er gebeuren dingen die mensen zónder glaasje op niet doen. Vorige week kwamen we nog een paar dronken studenten tegen die een straatnaambord wilden meenemen. Dan gaan we een gesprek aan: besef je wel wat de gevolgen kunnen zijn? Met een aantekening op je strafblad ben je als prille rechtenstudent niet blij, dag baan.”

Middelvinger van voorbijgangers

“We zijn er niet alleen om te berispen, maar vooral ook om te helpen. We práten veel met mensen”, benadrukt Robin. Voor daklozen kunnen we bijvoorbeeld veel doen. We luisteren naar iemands verhaal en bellen naar instanties. En het komt helaas wel eens voor: sta je te bellen, krijg je een middelvinger van voorbijgangers. Of er wordt geroepen: hé, laat die jongen met rust! Jammer dat ze onze intentie niet snappen. Soms nemen we op de fiets de korte route naar een collega in nood en versperren mensen ons de weg. Dan vinden ze: ik mag hier niet fietsen, dus jij ook niet. Maar gelukkig reageren mensen vaak leuk. Dan zeggen ze dat ze blij met je zijn of willen ze met je op de foto.”

Bier en fakkels

“Op de Dam stonden vorige week 600 studenten klaar voor een flashmob. Ze hadden bier mee en brandende fakkels. Sja, hoe hou je je met zijn tweeën staande tegenover zo’n grote groep”, zegt Bryan, de maat van Robin. “Dat vergt psychologie en communicatie. We zoeken dan de organisator op en maken duidelijk wat niet mag. Dit liep goed af, maar gaat het fout, dan roepen we de politie erbij. Wij kunnen wel bekeuringen uitschrijven, maar de politie heeft weer andere bevoegdheden. We werken in ieder geval goed samen.”

Drugsdealer met strijkbout

“En wat maken we nog meer mee?” Robin en zijn maat kijken elkaar aan. “Nou, laatst hadden we nog een onguur type in het vizier,” vertelt Robin. “Hij ging heel dicht bij mensen staan. Wij vermoedden dat hij uit was op zakkenrollen. En hij had iets vast onder zijn jas, dachten wij te zien. Wij maakten de politie erop attent. Hij bleek een strijkbout te verbergen. Misschien was hij op weg naar een strijk-klus, maar je kan er natuurlijk een flinke klap mee uitdelen. Het bleek een drugsdealer te zijn. Voor een strijkbout kan je iemand niet aanhouden, maar voor het overtreden van de opiumwet wél.”

Last van drinkers? Meld dit!

In gebieden waar een alcoholverbod geldt, mag u in de openbare ruimte geen alcohol drinken en geen alcoholhoudende drank in aangebroken flessen, blikjes, glazen bij u dragen.

Op overtreding van het alcoholverbod staat een geldboete van € 90. Wilt u een melding doen van overlast van drinkers, bel dan de gemeente via 14 020. U kunt ook online een melding doen met het formulier Melding Openbare Ruimte.

Ernstige overlast door alcoholgebruik meldt u via het algemene nummer van de politie: 0900 8844. Bij acute bedreiging of geweld belt u altijd met 112.

Wat mag een handhaver allemaal?

Handhavers openbare ruimte vertegenwoordigen het gezag van de gemeente op straat en hebben bepaalde bevoegdheden om te zorgen dat mensen zich aan de regels houden. Iedereen is verplicht aan een handhaver alle medewerking te verlenen als hij daar om vraagt.

Een handhaver mag:

  • een proces-verbaal opmaken
  • een identiteitsbewijs vorderen voor het uitschrijven van een bekeuring
  • een verdachte aanhouden
  • gepast geweld toepassen bij verzet bij een aanhouding
  • indien noodzakelijk een verdachte fouilleren
  • gebruik maken van handboeien
  • apparatuur gebruiken
  • panden en terreinen betreden (woningen met toestemming)
  • inlichtingen vragen, zakelijke documenten bekijken, kopieën maken en documenten meenemen als kopiëren ter plekke niet mogelijk is (met schriftelijk bewijs van meeneming).