AMSTERDAM - Maar dat hoeft niet. Ook, of júist in uw eentje kunt u op 24 december naar de traditionele Alternatieve Nachtmis in de Stadsschouwburg. Die heeft dit jaar een bijzonder tintje. Voorafgaand aan deze ‘avond van hoop en entertainment voor mensen die opzien tegen de kerstsleur’, is er een kerstdiner voor Amsterdammers die zich eenzaam voelen.

De schouwburg nodigde voor dat besloten diner 50 stadgenoten persoonlijk uit. Om die te vinden, maakte ze gebruik van sleutelfiguren in de stad en contacten van welzijnsorganisatie de Regenboog. Het zijn vogels van divers pluimage: jong, oud, rijk, arm, met of zonder dak boven het hoofd. Wat ze gemeen hebben, is dat ze eenzaam zijn. Samen met 25 andere Amsterdammers delen zij de maaltijd. Om 22.00 uur gaan ze door naar de Alternatieve Nachtmis, waarvoor op dit moment nog kaarten te koop zijn.

Eenzaam in de stad

Maar liefst 80.000 Amsterdammers zijn ernstig eenzaam. Dat is 1 op de 8 volwassenen. Nog eens 220.000 mensen voelen zich matig eenzaam. Eenzame mensen hebben een minder prettig leven en lopen meer risico om ziek te worden. Deze zorgelijke conclusies trok de GGD afgelopen zomer na een groot onderzoek. De gemeente wil daarom iets doen tegen die eenzaamheid. Maar hoe?

Aanpak Eenzaamheid

Een lastige vraag waarvoor geen pasklaar antwoord is. Zoveel Amsterdammers, zoveel soorten eenzaamheid. Amsterdam startte de Aanpak Eenzaamheid. Daarin is ruimte voor experimenteren. De gemeente deed daarom deze zomer een oproep aan bewoners en organisaties. Hoe denken zij het tij te keren? Een van die voorstellen was het kerstdiner in de Stadsschouwburg.

Voorstel Stadsschouwburg

Romy Rigter doet in de Stadsschouwburg de productie van programma’s met een maatschappelijk thema. Ze las over de gemeentelijke Aanpak Eenzaamheid in krant Amsterdam. “Ik hoorde dat de gemeente bewoners en organisaties opriep om met voorstellen te komen. Wij organiseren al jaren de Alternatieve Nachtmis op kerstavond. We hadden ook vage plannen voor een kerstdiner daaraan voorafgaand. Opeens vielen de dingen op zijn plek. Ik schreef een voorstel om die twee te combineren en diende dat in bij de gemeente. Tot onze grote vreugde werd het gehonoreerd.”

Programma en kaarten

Kijk voor het programma van en kaarten voor de Alternatieve Nachtmis op 24 december van 22.00-23.30 uur (met dj daarna) op de website van de Stadsschouwburg.

Het besloten kerstdiner wordt omlijst door theatrale acts van het ZID-theater. Het is mogelijk gemaakt door de gemeente Amsterdam en de Stadsschouwburg Amsterdam.