AMSTERDAM - Jan (bijna 64 jaar) werkt als coördinator bij de gemeentelijke opslagplaats van auto's in de Daniel Goedkoopstraat. Eigenaren van weggesleepte auto's kunnen daar, na betaling, hun auto weer terug krijgen. Vorig jaar riep de meldkamer zijn hulp in nadat een insluiper was gesignaleerd in de opslagloods.

"Ik ging de hal in en hoorde ineens een hard motorgeluid achter me. Ik draaide me om en kon nog net op tijd wegspringen voor een rijdende auto die op me inreed. De man achter het stuur moest remmen toen hij bijna tegen een muur van de loods opreed. Ik heb hem uit de auto gepraat, bij zijn arm gepakt en meegenomen naar kantoor. De man was erg boos omdat hij vond dat zijn auto ten onrechte was weggesleept. Ik gaf hem zelfs nog een kop koffie om hem een beetje rustig te krijgen."

"Andere vakjes gingen weer open"

"Het incident had een grote impact op me. Nadat de adrenaline was weggezakt kwam de emotie. En het besef dat je bijna je vrouw en (klein)kinderen niet meer terug had kunnen zien. Dat realiseer je je dan heel goed. Alle andere vakjes gingen ook weer open. Die keer dat ik een pistool tegen mijn hoofd kreeg toen ik nog op de tram reed, en de vechtpartij waarbij ik bijna het leven moest laten. Dat kwam allemaal weer terug na dit incident."

Niet normaal

"Natuurlijk begrijp ik het dat mensen het niet leuk vinden wanneer ze een boete krijgen of wanneer hun auto wordt weggesleept. Ik dacht dat boze reacties gewoon bij mijn werk hoorden, maar nu denk ik daar anders over. Die agressie... akkefietjes, vechtpartijen, in elkaar worden geslagen, bespugingen... dat is niet normaal. Laatst nog is een collega bedreigd met een cirkelzaag."

Uitspraak

"De rechtbank behandelde mijn zaak tijdens een themazitting. Daar kwamen ook andere incidenten voor waarbij geweld is gebruikt tegen mensen met publieke taken, zoals een brandweerman en verkeersregelaars. Op die dag is er één officier van justitie en één rechter, waardoor er écht aandacht is voor deze zaken. De man heeft drie maanden gevangenisstraf gekregen. Ik ben blij met de uitspraak. Ik hoop dat de relatief zware straf van de rechter een signaal afgeeft. En ook dat collega's zien dat het zinvol is om melding te maken van agressie en geweld."

Werken voor Amsterdam

"In mijn verklaring heb ik ook gezegd dat ik hoop dat die man mij of mijn collega's niets meer zal aandoen in de toekomst. Wij proberen ons werk altijd zo goed mogelijk te doen voor de bewoners en de bezoekers van de stad. Natuurlijk is het rottig als je auto wordt meegenomen, maar reageer dan een beetje normaal."