AMSTERDAM - Zaterdag 10 december, is Igone de Jongh benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Igone de Jongh is eerste soliste bij het Nationale Ballet. Zij ontving de Koninklijke Onderscheiding na de première van de voorstelling Coppelia uit handen van burgemeester Eberhard van der Laan vanwege haar grote bijdrage aan de danswereld.

De Jongh werd opgeleid aan de Nationale Balletacademie en The Royal Ballet School in Londen. Zij begon haar danscarrière op 17-jarige leeftijd als élève bij Het Nationale Ballet. In zeven jaar tijd doorliep zij alle rangen en in 2003 werd zij eerste soliste, het hoogst haalbare in de balletwereld. De Jongh staat bekend om haar prachtige vertolkingen van het klassieke balletrepertoire. Ook is zij muze van choreograaf Hans van Manen. Sinds enige tijd houdt De Jongh zich bezig met het coachen en begeleiden van dansers in de Junior Company van Het Nationale Ballet.

Igone de Jongh werd bekend bij het grote publiek als jurylid bij het tv-programma “Dance Dance Dance” en als graag geziene gast in praatprogramma’s. Ook danste zij in de videoclip van het nummer “Birds” van zangeres Anouk. Met haar optredens is zij een ambassadrice voor de danswereld en voor Het Nationale Ballet in het bijzonder.

Orde van de Nederlandse Leeuw  De Orde van de Nederlandse Leeuw is een van de oudste en hoogste civiele (ridder)orden in Nederland en is bedoeld voor buitengewone bekwaamheid in wetenschap en kunsten. Iemand komt in aanmerking voor een onderscheiding in deze orde wanneer bijzondere verdiensten van zeer exceptionele aard worden verricht voor de samenleving.