AMSTERDAM - Als je niet blij bent met je huidige hypotheek is het soms goed om je hypotheek over te laten sluiten. Dat kan voordelig zijn voor bijvoorbeeld lagere maandlasten, niemand wil natuurlijk meer betalen als dat niet hoeft. Je kan ook je hypotheek oversluiten als je betere voorwaarden wilt of als je jouw maandlasten wilt vastzetten. Daarnaast kan het handig zijn als je bijvoorbeeld gaat verbouwen.


Kortom, het overwegen waard. En ik hoor je denken ‘wat een gedoe’, maar het berekenen van het oversluiten van je hypotheek is super makkelijk te doen. Je kan gewoon via het internet je voordeel berekenen. Helemaal geen lastige stappen, je hoeft alleen maar de hypotheekwaarde, de huidige rente en jouw resterende looptijd in te vullen. Op basis daarvan wordt dan berekend hoeveel profijt je kan hebben van het oversluiten van je hypotheek.

Wanneer?
Maar wanneer moet je nou juist je hypotheek oversluiten en wanneer juist niet. Het heeft namelijk niet altijd zin. Het kan handig zijn om je hypotheek over te sluiten wanneer je besparingen de kosten overstijgen van het oversluiten, de hypotheek die je hebt zorgt voor problemen, je wilt het bedrag per maand verhogen of je hebt overwaarde op je huis en dat wil je verwerken in de hypotheek. Het is misschien vanzelfsprekend maar je moet natuurlijk niet je hypotheek oversluiten als de kosten hoger zijn dan je besparingen. Dat kan namelijk zo zijn met je boete rente.

Daarnaast kan je beter ook niet je hypotheek oversluiten als je aan het einde van je rentevaste periode zit. Als dit beide niet voor jou geldt kan je dus eens gaan overwegen je hypotheek over te sluiten. Het kan in ieder geval geen kwaad om is te berekenen hoeveel je bespaart. Proberen kan altijd. En als het meezit betaal je straks veel minder en kan je die besparing uitgeven aan leukere dingen.