In de nieuwe woningmarktmonitor geeft ABN AMRO aan te verwachten dat de huizenprijzen de komende twee jaar aanzienlijk zullen blijven stijgen. In 2024 wordt een stijging van gemiddeld 6% voorspeld, gevolgd door een verdere stijging van 5% in 2025. Deze groei wordt veroorzaakt door verschillende factoren, waaronder een lagere hypotheekrente en stijgende lonen


Huizenprijzen bereiken bijna een recordniveau

Deze voorspellingen overtreffen de eerdere verwachtingen van ABN AMRO van januari 2024. Een kwartaal geleden voorspelde de bank namelijk een iets meer gematigde groei, met een stijging van respectievelijk 4% in 2024 en 3,5% in 2025. De gemiddelde huizenprijzen liggen nog maar 0,8% onder het prijsniveau van de piek van juli 2022. ABN AMRO verwacht dus dat deze eerdere piek snel overtroffen zal worden.

Toegenomen kansen voor starters

“Ondanks de hogere huizenprijzen bieden bepaalde ontwikkelingen momenteel relatief meer kansen voor starters op de woningmarkt. Factoren zoals hogere hypotheekrentes, belastingen en huurprijsbeperkingen maken de verhuurmarkt minder aantrekkelijk voor particuliere beleggers. Deze beleggers besluiten enerzijds steeds vaker hun huurwoningen te verkopen. Anderzijds hebbenm starters minder te duchten van beleggers die woningen opkopen om te verhuren. Beleggers mengden zich voorheen namelijk vaker in de koopstrijd van woningen die ook in trek zijn bij starters.

Toenemende aandacht voor energielabels

Met de stijgende energieprijzen zijn kopers steeds meer geïnteresseerd in het energielabel van een woning. Woningen met energielabels A, B en C en woningen die na 2011 zijn gebouwd, worden online veel vaker gezocht. Hoewel deze woningen vaak hogere prijskaartjes hebben, worden ze sneller verkocht vanwege hun energie-efficiëntie.