AMSTERDAM - Gisteren werd voor het eerst een foto wereldkundig gemaakt van een zwart gat in de ruimte. Aankomend weekend kunnen ARTIS-bezoekers in het Planetarium een bezoek brengen aan dit zwarte gat. In 25 minuten reizen zij tijdens ‘Reis door het heelal’ vanaf de aarde naar de plek waar de foto werd gemaakt en weer terug.

De eerste ideeën over het bestaan van zwarte gaten ontstonden al in de 18de eeuw, maar nog nooit eerder lukte het om er een vast te leggen. Zwarte gaten zijn kosmische objecten met enorme massa’s en extreem compacte afmetingen. Licht kan er niet uit ontsnappen, vandaar de naam. Deze gaten vervormen de ruimtetijd en verhitten materiaal eromheen tot enorm hoge temperaturen. Er ontstaat een heldere ring van gloeiend gas, met daarbinnen een donker gebied. In dat donkere gebied wordt licht door de zwaartekracht afgebogen en raakt erin gevangen. Dat is precies wat er op de foto te zien is.

Messier 87
Het zwarte gat op de foto bevindt zich in Messier 87. Een gigantisch sterrenstelsel op wel 55 miljoen lichtjaar afstand van de aarde. Zaterdag 13 april en zondag 14 april kunnen ARTIS-bezoekers er om 15.00 uur en 16.00 uur naar afreizen.