AMSTERDAM - Peter-Paul de Baar (65) is gestopt als hoofdredacteur van Ons Amsterdam. Hij was 29 jaar hoofdredacteur en is nu met pensioen. De Baar heeft het Amsterdamse erfgoed altijd met hart en ziel gediend. De gemeente onderscheidde hem daarom op 18 januari met de Frans Banninck Cocqpenning. Koen Kleijn is zijn opvolger.

Peter-Paul was 29 jaar hoofdredacteur van hét geschiedenisblad van Amsterdam. De Baar werd 'verliefd' op het blad door een artikel over rolschaatsen in de stad. Hij begon als werknemer van de Stadsdrukkerij, toen nog een gemeentelijk bedrijf. Het blad werd geprivatiseerd en wordt nu uitgegeven door Uitgeverij Brink in Meppel. Het is met een oplage van 12 duizend het grootste geschiedenisblad van een stad in Nederland.

Toegankelijk

Ons Amsterdam is onafhankelijk. Het geeft in tekst en beeld een stem aan Amsterdam als stad en aan zijn bewoners in heden en verleden. Het blad is toegankelijk en informeert en amuseert over alle aspecten van Amsterdam en zijn fascinerende geschiedenis.

De Baar heeft een groot netwerk van journalisten en deskundigen weten te inspireren tot medewerking aan het blad. In de redactie adviescommissie zitten medewerkers van het Amsterdam Museum, het Joods Historisch Museum, het Stadsarchief en Monumenten en Archeologie van de Gemeente Amsterdam.

Bewonderenswaardig

Peter-Paul de Baar heeft op bewonderenswaardige wijze Ons Amsterdam bijna dertig jaar in de lucht gehouden als zeer betrokken verpersoonlijking van het blad. Velen kennen Peter-Paul als de altijd actieve redacteur van Ons Amsterdam. Wie aan Ons Amsterdam denkt denkt aan Peter Paul de Baar en omgekeerd. Hij schreef ontelbaar veel artikelen.

Zijn inspanningen voor Amsterdam waren groot. Nu gaat hij werken aan zijn biografie van Theo Thijssen, zijn grote held. Theo Thijssen (1879-1943) was onderwijzer, Kamerlid en schrijver. Met name zijn boek Kees de Jongen is bekend en geliefd. De Baar is bovendien lid van het bestuur van het Theo Thijssen Museum. Legendarisch was de door het museum georganiseerde 'Dag van de Zwembadpas' in 2001. Centraal stond de speciale handige loop van Kees de Jongen uit het gelijkmatige boek. De lachsalvo's waren niet van de lucht.

Peter-Paul de Baar is een man die het Amsterdamse erfgoed altijd dient.