AMSTERDAM - De honderdste Amsterdammer heeft op vrijdag 10 februari een arbeidscontract getekend bij de Werkbrigade. De Werkbrigade is opgericht om Amsterdammers die al lange tijd werkloos zijn weer een echte baan met een echt salaris te geven. Zij pakken klussen op die anders zouden blijven liggen. De gemeente slaat daarmee twee vliegen in een klap want niet alleen hebben mensen weer een baan, ze maken de stad ook een beetje mooier.  

Wethouder Vliegenthart (Sociale Zaken): “Voor mensen die al lang aan de kant staan is er vaak geen baan meer. Ze krijgen afwijzing op afwijzing. Daarom vind ik het zo belangrijk dat we als stad zelf werk maken voor deze mensen. Echt werk, met een echt salaris.”

Vandaag begint een groep van acht Amsterdammers bij de werkbrigade. Tussen hun zit de honderdste werknemer van de werkbrigade. Na een proeftijd krijgen ze een contract voor twee jaar.

De werkbrigade heeft tot nu toe onder andere grasvelden bladvrij gemaakt, losliggende stoeptegels vervangen en bomen gesprot, daarbij worden takjes  die aan de stam ontspruiten weggeknipt. Ook verwijdert de werkbrigade hardnekkig zwerfvuil uit perkjes en plantsoenen. Vliegenthart: “We zijn nu ook in gesprek met bijvoorbeeld woningcorporaties om te kijken of de Werkbrigade voor hen iets kan betekenen. Bijvoorbeeld in een rol als huismeester.”

Uiteindelijk moet de werkbrigade aan 500 Amsterdammers twee jaar lang een baan bieden. De werkbrigade wordt nu ingezet op additioneel werk in aandachtswijken in Noord, Zuidoost en Nieuw-West