AMSTERDAM - Haringhandel Van Rheenen & Zoon op de Albert Cuypmarkt ontving donderdagmiddag 3 augustus vanwege hun 100-jarig bestaan de jubileumpenning van Amsterdam. En eigenaar Frans is ook nog eens jarig vandaag. Amsterdam zegt: dubbel gefeliciteerd!

Dit jaar bestaat familiebedrijf Haringhandel van Rheenen & Zoon officieel 100 jaar. Eigenaar Frans kreeg donderdag 3 augustus uit handen van Sebastiaan Capel (stadsdeel Zuid) een jubileumpenning voor deze mijlpaal. En dat op Frans’ 74ste verjaardag. (Al werd er geroepen dat Frans niet ouder dan 21 oogde, dat komt dan vast door de haring.) Frans was enorm verrast: “Blij en trots ben ik. Ik sta hier elke dag met liefde, al meer dan 60 jaar. Ik zou niks anders willen.”

Familie

Frans werkt al sinds zijn 12e jaar in de haringkraam. Zes dagen per week in weer en wind voorziet de hij liefhebbers van een sappige, zilte oer-Hollandse en oergezonde gladde jakker. Overgrootvader Franciscus Johannes Albertus van Rheenen (1889 - 1961) was ooit een van de eerste straathandelaren die rond 1900 de eerste handkarren op de Albert Cuypstraat plaatsten. In 1905 werd de Albert Cuypmarkt een officiële markt. Kleinzoon Piet van Rheenen nam de kraam na het overlijden van zijn grootvader over. Ondertussen werkte zoontje Frans al mee in het familiebedrijf. Hij nam de zaak over tot en met vandaag, en tot – laten we hopen – het einde der tijden.

Een beetje (wereld) beroemd

Trouwe klanten kwamen vroeger al als klein kind met hun ouders haring eten en nu komen zij met hun eigen kinderen en kleinkinderen. Met enige regelmaat komt AT5 langs voor een interview of staat de haringkraam in de krant. Zoals in 2005 toen de Telegraaf Koningin Beatrix voor de kraam fotografeerde. Ook is de familie een ‘beetje wereldberoemd’ door de vele buitenlandse journalisten die graag willen weten waarom al die Nederlanders toch zo van haring houden.

Ras-Amsterdammers

Frank, vader, grootvader, overgrootvader: allemaal ras-Amsterdammers. Waarom staat er dan Vlaardingse Haringhandel op de kar, vraagt u zich af ? Dit komt omdat alle haring vroeger uit Vlaardingen kwam. De vaste leverancier matste overgrootvader wel eens, als hij even geen geld had. De naam Vlaardingse haringhandel is een eerbetoon.

Jubileumpenning

De Jubileumpenning is voor bedrijven, instellingen, stichtingen en verenigingen, die sinds de oprichting zijn gevestigd in Amsterdam en die 50 jaar (of in een veelvoud van 10 jaar daarboven) bestaan.