AMSTERDAM - Een hacker die inbreekt in de systemen van de gemeente, een klassieke boef die een laptop steelt of een USB-stick die per ongeluk op straat valt. Dit zijn allemaal potentiële datalekken. Sinds 1 januari 2016 moeten bedrijven, organisaties en overheden deze lekken melden bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Gemeenten blijken nu hofleverancier te zijn van deze meldingen: 1 op de 10 meldingen van een datalek is afkomstig van een gemeente. Hoeveel datalekken gemeente Amsterdam heeft gemeld, wil D66-raadslid Jan-Bert Vroege weten. Hij heeft vragen gesteld aan het stadsbestuur. “Voor D66 is de bescherming van persoonsgegevens een serieuze zorg. Data, digitalisering en gemeenten zijn niet altijd een succesvolle combinatie gebleken.” Het gaat vaak om heel persoonlijke gegevens, bijvoorbeeld gegevens van vrouwen die in blijf-van-mijn-lijf huizen wonen. “We kunnen niet scherp genoeg op de beveiliging zijn, voordat er echt ongelukken gebeuren.”

Hoeveel data ‘lekt Amsterdam?

Bij de Autoriteit Persoonsgegevens komt bijna dagelijks een melding binnen van een gemeente. Het is alleen nog niet duidelijk hoeveel meldingen er specifiek gedaan worden door welke gemeente. Hoe doet Amsterdam het? Die vraag stelt D66 aan het college. Vroege: “Dat gemeenten er in het algemeen niet goed op staan wil nog niet zeggen dat dit ook geldt voor Amsterdam. Op basis van de harde feiten moet we kijken hoe we er voor staan. Ik wil weten hoeveel lekken we hebben gemeld, hoe ernstig die lekken zijn en wat er aan gedaan wordt om dit te voorkomen.”

Knappe koppen

Vroege stelde eerder al vragen over digitale spionage bij de gemeente. Hij wijst steeds op het belang van goede bescherming van persoonsgegevens van Amsterdammers: “Of het nu gaat om phishing, hacken of ander onwenselijk digitaal lekken, ik merk dat we als raad moeite hebben om goed toezicht te houden. Het kan best technisch worden. De gemeente verwerkt enorm veel uiterst persoonlijke gegevens, dus we móeten gewoon goed op de hoogte zijn. Ik zal komende week voorstellen om met de vakcommissie om tafel te gaan zitten met een aantal technische knappe koppen. De privacy en persoonsgegevens van Amsterdammers zijn te belangrijk om uit het oog te verliezen doordat techniek ingewikkeld kan zijn.”