Een lekkage in huis kan een bron van zorg en frustratie zijn, maar het vinden van de oorzaak ervan kan vaak een uitdaging zijn. Gelukkig zijn er stappen die je zelf kunt nemen om de mogelijke bron van de lekkage te achterhalen, wat kan helpen bij het oplossen van het probleem en het voorkomen van verdere schade.

1. Inspecteer het getroffen gebied grondig

Begin met een zorgvuldige visuele inspectie van het gebied waar de lekkage zich bevindt. Kijk naar het plafond, de muren, vloeren en andere aangrenzende oppervlakken. Let op tekenen van waterdruppels, vochtige plekken of verkleuringen, aangezien dit kan wijzen op de locatie van de lekkage.

2. Volg de waterstroom

Probeer de bron van de lekkage te volgen door te kijken waar het water vandaan komt. Observaties zoals de richting van de waterstroom kunnen helpen bij het lokaliseren van het lek. Kijk of het water langs muren stroomt, uit het plafond druppelt of ergens anders vandaan lijkt te komen. Dit kan je helpen om de locatie van de lekkage te achterhalen en te identificeren welke componenten mogelijk aangetast zijn.

3. Controleer potentiële bronnen van lekkage

Inspecteer de bovenliggende ruimtes, zoals badkamers, keukens en daken, grondig. Controleer kranen, afvoerpijpen, douchecabines, toiletten en andere mogelijke bronnen van water. Daarnaast is het essentieel om het dakoppervlak te onderzoeken op beschadigingen, zoals ontbrekende dakpannen of scheuren.

4. Let op condensatie en afdichtingen

Soms kan condensatie worden verward met een lekkage. Controleer of de lekkage mogelijk wordt veroorzaakt door condensvorming op leidingen, ramen of andere oppervlakken. Vergeet ook niet de afdichtingen rond ramen en deuren te inspecteren op eventuele scheuren of beschadigingen die waterlekkage kunnen veroorzaken, vooral tijdens stormachtige periodes.


Door deze stappen te volgen en aandacht te besteden aan mogelijke lekkage oorzaken, kun je zelf een goede inschatting maken van de oorzaak van de lekkage. Het is altijd verstandig om snel actie te ondernemen om verdere schade te voorkomen en indien nodig professionele hulp in te schakelen om het probleem op te lossen.