AMSTERDAM - Compressiekousen mogen niet zonder advies van een arts gebruikt worden. Ze zijn er in verschillende lengtes en maten en moeten op de juiste manier aan de voeten van de patiënt worden aangemeten. De juiste maat van compressiesokken moet door de arts of verpleegkundige bepaald worden.

Compressiekousen worden meestal overdag gedragen en voor het slapen gaan uitgetrokken. Dit kan voor bepaalde aandoeningen anders zijn, dus je moet de aanbevelingen van je arts opvolgen. De sokken kunnen aan één of beide benen gedragen worden, afhankelijk van de aandoening.

De compressiesokken moeten regelmatig gewassen worden om de hygiëne op peil te houden

Het is aan te bevelen ze met de hand te wassen om ze langer soepel te houden. Als compressiesokken los gaan zitten, moeten ze gestopt worden omdat ze niet langer voldoende compressie geven en dus niet langer effectief zijn.

Compressiekousen kan gedragen worden tot de knie, de dij of de volledige lengte van de panty. Kijk naar spataderen of zwellingen om te bepalen welke hoogte het beste is. De sok moet de aangedane plek bedekken voor goede steun. Omdat de getroffen plek meestal in het onderbeen zit, zijn kniehoge sokken een populaire keuze. Dit is vooral het geval bij zwelling, want het vocht wordt door de zwaartekracht naar beneden getrokken, naar het onderbeen. Kniehoge sokken zijn een prima plek om te beginnen als je enkels opgezwollen zijn.

De belangrijkste voordelen van een compressiesok:

De sokken kunnen helpen bij het verlichten van spiervermoeidheid door trainen of lange afstanden hardlopen. Dit is direct het gevolg van de verbeterde bloedcirculatie. Spieren hebben zuurstof nodig om zich te herstellen en weer op te bouwen. Ook verminderen ze de zwelling door de bloedcirculatie te verhogen en de hoeveelheid vocht die in je benen wordt vastgehouden te verminderen. Ook een belangrijk voordeel: compressiekousen kunnen helpen bij het verminderen van pijn die gepaard gaat met chronische veneuze insufficiëntie.

Een compressiekous kopen komt niet zonder vragen, het dragen ervan ook niet. Vandaar dat wij een aantal tips op een rijtje hebben gezet. Hopelijk heb je er iets aan!