AMSTERDAM - U bent het slachtoffer van letselschade. Dit betekent dat u lichamelijke, emotionele en materiële schade heeft opgelopen door een ongeval. Kunt u in alle situaties een letselschadevergoeding claimen? En hoe doet u dat? Wij leggen het aan u uit.

Wanneer heeft u recht op letselschadevergoeding?

U kunt door allerlei situaties letselschade oplopen, bijvoorbeeld wanneer u:

* wordt aangereden in het verkeer
* van een ladder valt tijdens uw werkzaamhedendoor een hond wordt gebeten in het park
* uitglijdt op een pas gedweilde vloer in de supermarkt waar geen waarschuwingsbordje bijstaat
* onderuit gaat door een losse stoeptegel

Het gaat hier bijna altijd om een ongeval waar een ander voor aansprakelijk is te stellen. In de bovenstaande situaties zijn dat in de meeste gevallen:

* de andere verkeersdeelnemer
* uw werkgeverde eigenaar van de hond
* de eigenaar van de supermarkt
* de gemeente

In sommige bijzondere situaties heeft u zelfs recht op schadevergoeding als u het ongeval zelf heeft veroorzaakt of daar mede schuldig aan bent. U kunt hierbij denken aan een:

* eenzijdig verkeersongeval, als u een schadeverzekering voor inzittenden heeft afgesloten
* ongeval waarbij u als fietser wordt aangereden door een motorvoertuig
* ongeval op de werkvloer, waarbij u gewond raakt door een machine omdat u even niet oplet

U heeft dus meestal recht op schadevergoeding na een ongeval. Om hier zeker van te zijn, kunt u een ervaren jurist inschakelen. Blijkt dat u recht heeft op schadevergoeding? Dan kunt u uw schadeclaim direct in behandeling laten nemen.

Hoe kunt u letselschadevergoeding claimen?
U heeft een ervaren jurist ingeschakeld. Daardoor weet u inmiddels dat u recht heeft op letselschadevergoeding. Wat is dan de volgende stap?

1. Uw persoonlijke jurist stuurt een aansprakelijkheidsbrief naar de verzekeraar van de tegenpartij.
2. Terwijl u wacht op de erkenning van de aansprakelijkheid, maakt uw jurist een berekening van uw huidige en toekomstige schade.
3. Heeft de verzekeraar de aansprakelijkheid erkend? Dan wordt een eerste voorschot aangevraagd.
4. Terwijl u herstelt van uw letsel, houdt uw jurist u op de hoogte van alle ontwikkelingen in uw letselschadezaak.
5. Bent u volledig of zo goed als mogelijk genezen? Dan wordt de schadeberekening afgerond en de rest van uw schadevergoeding uitbetaald.

Het is belangrijk dat u de juiste juridische hulp inschakelt om uw letselschadevergoeding te claimen. U heeft het meeste aan een ervaren jurist, die u persoonlijk begeleidt tijdens het hele letselschadeproces. Een ervaren jurist zorgt ervoor dat u de schadevergoeding krijgt waar u recht op heeft. Daarnaast is het fijn als u uw verhaal kwijt kunt en er naar uw wensen en behoeften wordt geluisterd. Daarom is persoonlijke begeleiding ook zo belangrijk.

Wist u trouwens dat u recht heeft op gratis juridische hulp bij letselschade? JBL&G biedt u deze hulp.

U kunt gratis juridische hulp krijgen

Ieder letselschadeslachtoffer heeft recht op gratis juridische hulp bij letselschade. Dit is opgenomen in de Nederlandse wet. De reden hiervoor is dat de kosten die u hiervoor zou maken, onderdeel zijn van de schade die u heeft opgelopen door het ongeval. Onze buitengerechtelijke kosten moeten daarom vergoed worden door de verzekeraar van de tegenpartij.

Heeft u een eenzijdig ongeval veroorzaakt en een schadeverzekering voor inzittenden afgesloten? Dan moet uw verzekeraar deze kosten vergoeden. Schakel daarom altijd een jurist in voor het claimen van uw letselschadevergoeding.