Helaas is het op het moment redelijk stil rondom nieuwbouw in Nederland. De stikstofcrisis legt de bouw van huizen nog steeds enigszins plat, maar toch is de gemeente Amsterdam bezig om nieuwbouwprojecten op te starten. Hier kun je mogelijk zelf ook aan mee doen door een nieuw huis te bouwen. Hieronder lees je hier meer over.

Ontwikkelingen omtrent nieuwbouw in Amsterdam

Je vindt in deze lijst een paar belangrijke nieuwbouwprojecten in onze hoofdstad:

  • Bajeskwartier: Op de locatie van de voormalige Bijlmerbajes verrijst het Bajeskwartier, een duurzame stadswijk met circa 1.350 woningen. Het aanbod varieert van sociale huur tot vrije sector huur en koopwoningen, met oppervlaktes van ongeveer 20 m² tot 300 m².

  • Sluisbuurt: Gelegen op Zeeburgereiland, is de Sluisbuurt een ambitieuze ontwikkeling met circa 5.500 woningen verdeeld over 32 woontorens. De wijk combineert hoogbouw met voorzieningen zoals een hogeschool en waterrecreatie.

  • Amstelkwartier (fase 3): De derde fase van het Amstelkwartier is in ontwikkeling, met verwachte verkoopinformatie in 2025 of 2026. De bouw loopt waarschijnlijk door tot 2030.

  • Elzenhagen Zuid: In Amsterdam-Noord wordt de wijk Elzenhagen Zuid ontwikkeld. In mei 2025 gaan hier 82 nieuwbouwappartementen in verkoop, gelegen in een groene en autovrije omgeving.

Tips voor nieuwbouw in Amsterdam

Wil je een huis bouwen in een van deze nieuwbouwprojecten? Kijk eerst of dat überhaupt kan en gebruik vervolgens de onderstaande tips om een geslaagde nieuwbouwwoning neer te zetten.

1. Kies de juiste bouwer

Welke bouwer je ook kiest, je zult er maanden, of zelfs jaren mee samenwerken. Het is essentieel om de beslissing meteen vanaf het begin te nemen om problemen snel op te lossen. Er zijn een paar factoren waarmee je rekening moet houden bij het kiezen van een ontwikkelaar, zoals referenties, referenties, de voorgeschiedenis en natuurlijk de daadwerkelijke kosten!

2. Probeer geld te besparen

Het bouwen van een huis is een kostbare aangelegenheid en kan ook aan het begin van het proces geld besparen door een locatie te kiezen die minder voorbereiding vereist. Het wegslepen van grond, het verplaatsen van stenen of het kappen van bomen kan uiteindelijk duur uitpakken. Door een perceel te kiezen dat weinig werk vereist voordat de bouw begint, kunnen deze kosten worden beperkt. Een aluminium rolsteiger in de aanbieding kopen is ook een mooie manier om geld te besparen.

3. Onthoud dat je waarschijnlijk meer moet betalen dan je oorspronkelijk dacht

Ongeacht hoeveel je denkt dat je op maat gemaakte huis waarschijnlijk gaat kosten, het zal waarschijnlijk veel meer kosten. Er kunnen een aantal zaken zijn die niet in de offerte van je aannemer zijn opgenomen. Dingen zoals afwerking en betonwerk, schuttingen en deuren, vlonders en brievenbussen worden mogelijk ook niet meegerekend in de berekening. Dit worden voltooiingskosten genoemd en kunnen oplopen tot 15-25 procent van je budget. Je moet ook rekening houden met de bouwkosten, de kosten die gepaard gaan met het gereedmaken van je bouwgrond, en mogelijk ook met de kosten voor het regelen van de aanvraag.

4. Schakel een architect in

Het vinden van de juiste planner of architect voor je bouwproject kan een kwestie van geluk zijn. Het is essentieel dat je altijd je due diligence doet. Soms heb je alleen een schets nodig - het hangt af van de complexiteit van je bouwproject. Teken nooit zelf een constructie - het kost je uiteindelijk veel geld.