AMSTERDAM - Het patchpaneel biedt toegang tot het netwerk, met daarin draden die van elke computer of elk apparaat op het netwerk komen. Een patchpaneel aansluiten is daarom belangrijk voor elk zakelijk netwerk. Het biedt toegang tot het hele systeem en kan worden gebruikt als centraal punt voor communicatie en informatie-uitwisseling.


Wat is een patchpaneel?
Een patchpaneel is een manier om verbindingen gemakkelijker te maken wanneer je een CAT5- of CAT6-kabel opzet. Het is als een aansluitdoos voor al jouw netwerkkabels. Een patchpaneel bestaat uit veel verschillende sleuven voor het aansluiten van kabels.
Het meest voorkomende type patchpaneel wordt een "Ethernet"-patchpaneel wordt genoemd, dat 10 slots heeft, en het is vooral handig als je veel computers hebt.

Wat maakt een goed patchpaneel?
Een goed patchpaneel is er een dat je betrouwbaarheid, flexibiliteit en gebruiksgemak biedt. Een netwerkpatchpaneel is een apparaat dat wordt gebruikt om groepen kabels af te sluiten die van de muren van het gebouw komen om connectiviteit te bieden tussen apparaten in de kamer. De kabels zijn aan elk uiteinde voorzien van connectoren, meestal in groepen van 24 of 48. De connectoren hebben meestal een kleurcode voor gemakkelijke identificatie.

Een geweldig patchpaneel moet betrouwbaar en eenvoudig te installeren zijn, met een strak ontwerp en zonder zichtbare schroeven. Ze moeten ook bestand zijn tegen constant gebruik en indien mogelijk in verschillende kleuren worden geleverd, zodat ze gemakkelijk kunnen worden geïdentificeerd als het tijd is voor onderhoud of verhuizing.
Wat zijn de voordelen van het gebruik van een patchpaneel in zakelijke netwerken?

Patchpanelen zijn het meest voorkomende fysieke medium om apparaten op een netwerk aan te sluiten. Ze worden gebruikt om directe verbindingen tussen netwerkknooppunten te maken. Enkele voordelen bij het gebruiken van een patchpaneel zijn: eenvoudige installatie en onderhoud, meerdere aansluitpunten en toekomstbestendige flexibiliteit.