AMSTERDAM - Transportbanden zijn een essentieel onderdeel van verschillende industrieën en worden gebruikt voor het transporteren van materialen, producten en grondstoffen. Het is moeilijk voor te stellen hoeveel industrieën niet zouden kunnen werken zonder transportbanden. Hoewel de transportband al een lange tijd bestaat, blijft de technologie zich ontwikkelen en is het nog steeds een belangrijk en noodzakelijk onderdeel van verschillende industrieën. In deze blog bespreken we enkele van de belangrijkste toepassingen van transportbanden.We zullen in detail ingaan op hoe transportbanden in deze industrieën worden gebruikt en hoe ze hebben bijgedragen aan de efficiëntie van de productie.


Transportbanden in de landbouw

Automatisering heeft het opschalen van landbouwbedrijven mogelijk gemaakt. Waar voorheen een enkele boer zo’n 20 koeien per dag kon verzorgen is een boer met 100 koeien tegenwoordig vrij standaard. Ook in bijvoorbeeld de akkerbouw is mede dankzij de transportband de productie verveelvoudigd. Denk bijvoorbeeld aan het ingenieuze systeem van transportbanden dat je terugvindt in een aardappelrooier. Ook gebruikt een boer bijvoorbeeld een transportband om zijn vee te voeren. Dit doet hij door met een mengvoerwagen door de loopstal te rijden. Hierbij brengt een transportband het voer uiteindelijk voor de neus van de hongerige koeien die al klaar staan.

Transportbanden in de voedselverwerking

Ook wanneer producten bij de boer vandaan komen is de rol van de transportband nog lang niet uitgespeeld. De voedselverwerking hangt bij uitstek met slangen, trechters en transportbanden aan elkaar. Daarbij denk je natuurlijk al snel aan de lopende band zoals in de melkfabriek om pakken stuk voor stuk te vullen, maar ook bijvoorbeeld in de vleesverwerking worden veel transportbanden gebruikt. Bij dit soort transportbanden is het belangrijk dat ze steriel zijn en ook goed te reinigen. Daarom wordt er bij dit soort industrieën vaak gebruik gemaakt van kunststof transportbanden. Deze kunnen niet heel veel gewicht aan, maar zijn wel heel goed schoon te houden. Voor zwaar en smerig werk zijn er juist weer andere transportbanden.

Transportbanden in de mijnbouw

Transportbanden worden ook voor het zwaardere werk gebruikt bijvoorbeeld in de mijnbouw. In de mijnbouw wordt van alles vervoerd met een transportband. Van zout tot goud en van hete kolen tot ijzererts. Een transportband in de mijnbouw moet daarom ook overal op berekend zijn. Dat is dan ook de reden dat rubber transportbanden op allerlei manieren worden behandeld om doorscheuren te voorkomen. Om een band bijvoorbeeld hittebestendig te maken, wordt de toplaag gevulkaniseerd. Wanneer de band zware ballast moet kunnen dragen wordt er draad door de band heen gewoven. Dat zorgt ervoor dat de band niet kan doorscheuren.

Transportbanden op luchthavens


Ook op het vliegveld heeft de opkomst van de transportband een hoop gebracht. Tegenwoordig is er natuurlijk al een groot personeelstekort op bijvoorbeeld Schiphol, maar moet je je eens voorstellen hoe dat zou zijn wanneer er geen transportbanden zouden zijn. Tegenwoordig wordt bagagepersoneel voornamelijk nog gebruikt om koffers van transportband naar bagagekar en van bagagekar naar transportband te krijgen. Dit scheelt ontzettend veel personeel. Het grootste deel gaat tegenwoordig mede dankzij automatisering tegenwoordig zonder tussenkomst van mensen. Bij transportbanden op luchthavens is het vooral belangrijk dat een transportband voldoende grip heeft. Als een koffer omhoog getrokken moet worden wil je natuurlijk niet dat hij gaat schuiven. Daarom worden bij vliegvelden ongeveer dezelfde transportbanden gebruikt als bijvoorbeeld bij een waterattractie in het pretpark.

Het maken en onderhouden van transportbanden

Bij het maken van een transportband moet er met verschillende zaken rekening gehouden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het gewicht van de ballast op de band, waar de band kan steunen en hoe snel de band rond gaat. Ook wil je bijvoorbeeld dat de band goed aansluit bij de aandrijftrommels. Een transportband is vaak een levensader in het bedrijfsproces. Daarom is voor veel bedrijven goed onderhoud van de transportband cruciaal. Wanneer de transportband stilstaat, omdat het bijvoorbeeld dreigt door te scheuren, dan ligt vaak het hele bedrijf stil. Een bedrijf dat je voor dat soort problemen kunt bellen is DRAM transportbandenservice uit Alkmaar.

Wanneer je een transportband neemt in je logistieke proces moeten er veel keuzes gemaakt worden. Welk materiaal neem je? Hoe gaat de band lopen? Hoe voorkom je dat er niets van de band valt? DRAM kan hier goed in meedenken en uiteindelijk kunnen zij ook vrijwel alle soorten transportbanden leveren. Er wordt gewerkt met de beste leveranciers uit Nederland en Duitsland zodat de kwaliteit gegarandeerd is.

Mocht er toch iets misgaan dan is DRAM transportbandenservice 24 uur per dag bereikbaar. Een transportband is cruciaal en daarom moet de downtime altijd tot een minimum beperkt blijven. Bij DRAM snappen ze dat en daarom is er altijd binnen no time een monteur onderweg om een band te repareren, opnieuw uit te lijnen of om bijvoorbeeld de hele transportband te vervangen. Zo kunnen transportbanden nog lang de wereld verbinden!