Elke dag gebruiken we tientallen apps, websites en diensten zonder stil te staan bij wat er achter de schermen gebeurt. Toch zijn daar algoritmes constant bezig met analyseren wat we doen. Ze voorspellen onze voorkeuren en nemen stiekem beslissingen voor ons. Dat begint zodra je je telefoon oppakt en eindigt pas als je weer gaat slapen.


Nieuws dat jou uitkomt

Je leest ’s ochtends een artikel over duurzaam leven. De volgende dag krijg je vergelijkbare artikelen voorgeschoteld. Nieuwsapps en sociale media laten je vooral zien wat je al interessant vond. Dat is handig, maar het kan er ook voor zorgen dat je steeds minder verschillende meningen of invalshoeken tegenkomt. Je denkt dat je geïnformeerd bent, terwijl je vooral bevestigd wordt in wat je al gelooft.

Slim shoppen zonder dat je het merkt

Bij het online winkelen zijn algoritmes misschien nog wel het meest actief. Je bekijkt een paar sneakers, en een dag later zie je advertenties voor precies dat model op Instagram en YouTube. Webshops zetten slimme technologie in om precies op het juiste moment opnieuw je aandacht te trekken. Bedrijven als Adworth.nl ondersteunen merken bij het opzetten van zulke datagedreven strategieën, zodat ze zichtbaar zijn op momenten die er écht toe doen.

Je kijkt niet zomaar wat je kijkt

Ook bij streamingdiensten bepalen algoritmes het aanbod. De films of series die op je startscherm staan zijn niet willekeurig. Ze worden afgestemd op jouw kijkgedrag, het tijdstip en zelfs de dag van de week. Wat je uiteindelijk kiest is dus minder vrij dan je denkt. Je voorkeuren worden beïnvloed door wat je voorgeschoteld krijgt.

Wat kun je ermee

Het helpt om je bewust te zijn van deze sturing. Zoek soms bewust iets buiten je bubbel. Klik niet automatisch op het eerste wat je ziet. Volg andere kanalen. Door bewust af te wijken van je normale klikgedrag stuur je de algoritmes bij. Ook bedrijven hebben hierin een rol. Door eerlijk om te gaan met data en transparant te zijn over hoe ze technologie inzetten, kunnen ze vertrouwen opbouwen bij gebruikers.

Zonder dat we het altijd doorhebben bepalen algoritmes in hoge mate wat we zien, horen en kopen. Ze maken het leven makkelijker, maar alleen als we begrijpen hoe ze werken kunnen we ook zelf blijven kiezen.