AMSTERDAM – Vorige week kondigde staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat aan 1,1 miljoen euro beschikbaar te stellen uit het MKB-actieplan om de zogenoemde regionale Financieringstafels op te zetten.

Ondernemers helpen groeien
Dat het MKB de banenmotor van Nederland is, is al lange tijd bekend. Vorig jaar is er een recordaantal van ruim 191 duizend nieuwe bedrijven opgericht in ons land. In de afgelopen tien jaar is het aantal bedrijven met 52 procent toegenomen tot ruim 1,75 miljoen, grotendeels kleine ondernemingen.

Hier tegenover staat dat banken steeds minder scheutig zijn met leningen. Ondanks een positieve trend van kredietverstrekking van banken aan het MKB in zijn geheel, kennen bankleningen aan het kleinbedrijf (lening tot en met 250 duizend euro) sinds 2014 een negatieve groei.

Wat is alternatieve financiering?
In de beginjaren draaien ondernemingen vaak op eigen kapitaal. Maar naarmate het bedrijf succesvoller wordt en groeit wordt er gekeken naar aanvullende financieringsmogelijkheden.

Nederland kent een divers aanbod van non-bancaire financiers, zoals leasing, online leenplatformen en regionale kredietunies. Deze spelers weten kleine bedrijven efficiënt te ondersteunen en meer kapitaal toegankelijk te maken.

Vorig jaar had Funding Circle, een online leenplatform, bijvoorbeeld 20,6 miljoen euro uitstaande financiering aan bedrijven in de provincie Noord-Holland.

Een kans voor Noord-Holland
Nederlandse regio’s spelen een belangrijke rol in het faciliteren en samenbrengen van zoekende ondernemers met passende aanbieders van financiering. Non-bancaire financiers kunnen de opties voor deze ondernemers verbreden.

Leningen hebben ook allemaal een meetbare impact op de economie doordat nieuwe banen worden ondersteund, de lokale economie verder wordt gestimuleerd en het financieringslandschap wordt verbeterd.

Ondanks het diverse aanbod is het voor ondernemers af en toe nog zoekende. Dankzij samenwerkingsverbanden tussen overheid, regio en marktspelers kan er worden gebouwd aan een beter financieel speelvlak en wordt het kleinbedrijf eindelijk weer voldoende ondersteund.