AMSTERDAM - Met een typisch boeddhistisch gebruik, het verbranden van wensen uit wensbomen, hebben de makers en betrokkenen de tentoonstelling Het leven van Boeddha op maandag 4 februari afgesloten. Vanaf de opening op 15 september 2018 met de indrukwekkende dialoog met de Dalai Lama hebben 80.000 mensen de tentoonstelling bezocht. Zij kregen op vernieuwende wijze het levensverhaal gepresenteerd van Siddharta Gautama, de Boeddha.

Naast een schat aan eeuwenoude Boeddhabeelden waren iconische moderne kunstwerken te zien van onder anderen Ai Weiwei en Yoko Ono. Veelbezocht werden de meditatiesessies, vierhonderd in totaal, de languit-concerten en de ruimte met de wensbomen, waarin naar schatting enkele tienduizenden wensen door bezoekers zijn opgehangen. Deze twee knotwilgen zullen een plek krijgen in een van de Amsterdamse stadsparken, waarschijnlijk het Vondelpark.

Het Museumnachtprogramma van De Nieuwe Kerk werd dit jaar in de categorie ‘Middelgrote musea’ als beste beoordeeld, met onder andere het languit-concert van DJ Isis, de vorming van een mega-mandala en Silent State, de meditatieve reis met visualisatietechnieken en (elektronische) muziek van hedendaagse artiesten. Het kinderboek bij de tentoonstelling, Een knipoog van de Boeddha, werd geschreven door Erica Terpstra.