AMSTERDAM - Het begon ooit met een paar kraampjes in Amsterdam in 1977: de Uitmarkt. Nu, 40 jaar later, is de jaarlijkse markt hét landelijke startschot van het culturele seizoen. In 2017 is de Uitmarkt voor het eerst in acht jaar niet op het Museumplein, maar rondom het Oosterdok.

Het 40-jarig jubileum van de Uitmarkt vindt plaats van vrijdag 25 tot en met zondag 27 augustus. De Uitmarkt is altijd in het laatste weekend in augustus, al 40 jaar lang. En de Uitmarkt is altijd in Amsterdam, al 40 jaar lang. En gratis, zoals altijd. Alleen de locatie verandert soms: In 2017 is de Uitmarkt voor het eerst in acht jaar niet op het Museumplein, maar rondom het Oosterdok.

Wat wordt gemaakt, verdient een publiek

“Jarenlang was de Uitmarkt op het Museumplein. Maar ooit ook op de Dam, Nieuwmarkt, Amstel, Waterlooplein en Nes, Leidseplein en Vondelpark”, vertelt Arthur van Schendel, één van de oprichters van de Uitmarkt. “In 1977 zetten we een paar kraampjes neer op het Leidseplein. We wilden meer mensen kennis laten maken met theater, muziek, dans, podia, musea. Ik vind: alles wat wordt gemaakt verdient een publiek. En dat publiek bereik je door je tussen de mensen te begeven, op straat dus. Op locaties waar je er – bij wijze van spreken – zo tegenaan loopt.”

Carrière in stroomversnelling

“Mensen houden van ontdekken. In het begin bleek het niet eens zo eenvoudig om kunstenaars ervan te overtuigen dat ze hun werk op straat moesten komen vertonen, maar de Uitmarkt is voor velen een begin geweest van hun succes. Cabaretiers Paul de Leeuw en Brigitte Kaandorp stonden paraat om op het podium gaten op te vullen, maar mede door het groeiende succes van de Uitmarkt, kwam hun carrière in een stroomversnelling. Cultuur op straat bleek een enorme succesformule. Meer en meer culturele instellingen wilden meedoen. Het aanbod was zelfs nog veel breder dan wij van te voren hadden bedacht.”

Hoe meer je ziet, hoe meer je wil

Het aanbod breidde zich uit: theater, dans, muziek, musea, en later ook het nieuwste van het nieuwste op het gebied van literatuur, film en nieuwe media. De behoefte aan cultuur bleek ook groter dan wij dachten. De Uitmarkt groeide uit tot zo’n 2000 artiesten en 25 podia. Waarschijnlijk werkt het ook wel zo dat hoe meer je ziet, hoe meer je ook wil. En dan zit je goed in een stad als Amsterdam. De Uitmarkt is ook echt bedoeld voor Amsterdammers. Voor heel Nederland natuurlijk, maar vooral voor Amsterdammers: weet wat er speelt in je stad en laaf je daaraan. Er is zoveel moois te beleven.”

Cadeau voor Amsterdammers!

Omdat de Uitmarkt 40 jaar bestaat, trakteren theaters, musea en de gemeente Amsterdam op vrijkaarten voor een voorstelling of museumbezoek. De actie loopt van 1 september tot 31 december. Zie: www.uitmarkt.nl/uitkaart

Uitmarkt 2017

Op het Marineterrein presenteren de Nederlandse musea zich en is de Vrije Uitloop, de broedplek voor jonge makers. Het hoofdpodium komt op een ponton in het water en is van alle kanten te zien. Muziekgebouw aan het IJ, het Conservatorium van Amsterdam en de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) doen mee met hun zalen. Op het binnenterrein van het Scheepvaartmuseum is podium voor de dans, in en rond NEMO is de Uitmarkt.

Het evenement wordt zondag – zoals altijd - afgesloten met de Musical Sing-A-Long, een meezingspektakel, waarin de musicals voor het komende seizoen worden gepresenteerd. Dit spektakel wordt, net als andere Uitmarkt-voorstellingen, rechtstreeks op TV uitgezonden.