AMSTERDAM - Gisteren - 20 november 2017 - was het wereldwijd Transgender Gedenkdag. Op deze dag wordt er stilgestaan bij de mensen die zijn vermoord omdat ze transgender zijn. Ook in Amsterdam noemen we namen.

In Amsterdam is vanavond een voettocht vanaf de Oude Kerk naar het Homomonument op de Westermarkt. Bij het homomonument zijn er sprekers en worden de namen genoemd van wereldwijd 325 slachtoffers.

Agressie en geweld

Met de gedenkdag staat Amsterdam stil bij transgenders die dit jaar wereldwijd om het leven kwamen door geweld of zelfmoord. Het geweld en de zelfmoordpogingen betekent dat transgenders nog een lange weg te gaan hebben voordat ze overal een veilig leven kunnen leiden.

Intiem portret

De Amsterdamse fotograaf Jasper Groen presenteerde op 18 november zijn fotoboek over een transgender jongen. In het boek staan portretten en openhartige brieven over de afwijzing van zijn ouders. Jasper vertelt: “Ik geloof dat zichtbaarheid van transgender jongeren een belangrijke stap is naar acceptatie en respect. Uit onderzoek blijkt namelijk dat acceptatie flink toeneemt, als mensen iemand kennen.”

Hij is een zij

Sinds 2010 portretteert Jasper transgender jongeren. Jasper: “Hun lot gaat mij aan het hart. Ik bewonder hun kracht om voor zichzelf te kiezen, ondanks een samenleving die nog negatief tegenover transgenders staat. Hoewel er de laatste drie jaar meer transgenders naar buiten treden, bijvoorbeeld via het programma Hij is een Zij, is die emancipatie nog lang niet voltooid. Statistieken tonen aan dat deze groep meer last heeft van geweld, discriminatie en werkloosheid dan andere Nederlanders.”

Stoet, herdenken en rozen

Dit jaar vindt de landelijke transgendergedenkdag op 20 november in Zwolle plaats in de Grote Kerk om 16.00. ‘s Avonds is er traditiegetrouw een herdenking bij het homomonument in Amsterdam. Voorafgaand aan de herdenking vertrekt er een tocht vanaf het beeld van ‘Belle’ naast de Oude Kerk aan het Oudekerksplein naar het Homomonument.

  • Verzamelen stoet vanaf 18.15 uur.
  • Programma met sprekers: Homomonument van 19.00 tot 20.00 uur.
  • Ter afsluiting worden alle namen van de 325 slachtoffers genoemd en worden er rozen gelegd op het Homomonument.

Zie:

www.facebook.com/events

www.transgenderinfo.nl

www.jaspergroen.nl