AMSTERDAM - Op 9 mei herdenken we ieder jaar de Spaanse Burgeroorlog en dan met name de Nederlandse Spanjestrijders en -vrijwilligers.

De herdenking vond dinsdagochtend plaats in het schoolgebouw van de Nieuwe Havo in Noord en het nabijgelegen Spanjemonument bij het Plein Spanje ’36 – ’39.

Plein Spanje '36-'39

In de jaren 80 ondersteunde de gemeente het initiatief om de deelnemers aan de Spaanse Burgeroorlog te eren met een monument in Amsterdam Noord. Het plein waarop het monument staat heet Plein Spanje '36-'39. Op dit plein wordt elk jaar een kleine herdenking georganiseerd door de Stichting Spanje 36-39.

Spaanse Burgeroorlog

De Spaanse Burgeroorlog duurde van 17 juli 1936 tot 1 april 1939. De conservatieve generaal Franco pleegde een coup tegen de linkse Spaanse Republiek. Hij werd gesteund door Italië en Nazi-Duitsland. 750 Nederlanders, waaronder veel Amsterdammers, sloten zich aan bij de republikeinen. In januari 1939 viel Barcelona en stortte de republikeinse weerstand in.

Geen waardering

De Nederlandse vrijwilligers keerden terug naar Nederland. In plaats van waardering te krijgen voor hun strijd tegen het fascisme, werden zij stateloos verklaard omdat ze in vreemde krijgsdienst waren geweest. Anderen zaten nog jaren gevangen in Spaanse gevangenissen en kampen.

Onderbelicht

De Spaanse Burgeroorlog is in de loop der jaren onderbelicht geraakt. De oorlog was het eerste internationale conflict waar verzet werd geboden tegen het opkomende fascisme. Er is slechts één gedenkteken: in Amsterdam-Noord.