AMSTERDAM - Op maandag 25 februari wordt de Februaristaking van 1941 herdacht bij de Dokwerker op het Jonas Daniel Meijerplein in Amsterdam. De jaarlijkse herdenking begint om 16.45 uur. Burgemeester Femke Halsema houdt een toespraak, schrijfster en actrice Nazmiye Oral draagt gedichten voor. Theatermaker en zangeres Eva van Manen zingt een lied en daarna start om 17:00 het defilé met bloemlegging waar iedereen kan aansluiten.

Op 25 februari 1941 vond in Amsterdam het enige massale, openlijke protest tegen de Jodenvervolging in Europa plaats: de Februaristaking. Nationaal en internationaal maakte de Februaristaking grote indruk en vormde een bron van inspiratie. Nog altijd geeft de Februaristaking een signaal naar deze tijd, waarin opkomen voor een ander en waakzaamheid voor antisemitisme en racisme geboden is.

In het randprogramma wordt in samenwerking met Journalist Lex Bohlmeijer (De Correspondent), een podcast-serie maakt rondom de vraag Wie is de Ander?. Op zondagmiddag 24 februari spelen jongeren van Theater Na de Dam een theatervoorstelling en op de herdenkingsdag is een expositie in de Mozes en Aäronkerk. Dit jaar is een speciale print van de poster van ontwerper Roosje Klap te koop, waarmee men ook de activiteiten van het comité steunt.