AMSTERDAM - Ervaart u tijdens het paasweekend overlast door illegale vakantieverhuur aan toeristen? Bel dan Zoeklicht: het meldpunt voor illegale vakantieverhuur. Er staat een handhavingsteam klaar om te reageren op overlastmeldingen.

In Amsterdam mag je tijdens vakanties onder voorwaarden je woning verhuren aan toeristen. Die voorwaarden zijn er niet voor niets. Verhuur van woningen levert nogal eens overlast op voor de bewoners in de directe omgeving. Daarom mag je je woning maximaal 60 dagen per jaar verhuren aan toeristen en aan niet meer dan 4 personen tegelijk. Een huis is tenslotte niet bedoeld om als hotel te gebruiken. Het is daarnaast verplicht om, elke keer dat je de woning verhuurt, dit te melden bij de gemeente. De gemeente handhaaft streng.

Overlast? Melden heeft zin

Heeft u overlast van de verhuur aan toeristen en denkt u dat de verhuur niet conform de regels gebeurt? En zijn er op dit moment toeristen in de woning?

Meld dit dan bij Zoeklicht via het gemeentelijke informatienummer 14 020. Het meldpunt voor illegale vakantieverhuur is het hele jaar door bereikbaar op:

  • Maandag t/m woensdag van 9.00 tot 17.00 uur
  • Donderdag en vrijdag van 9.00 tot 22.00 uur
  • Zaterdag, zondag en op feestdagen van 14.00 tot 22.00 uur

We proberen de woning zo snel mogelijk te bezoeken. Belangrijk is dat er, op het moment van melden, toeristen aanwezig zijn in de woning. U kunt ook een meldingsformulier invullen via www.amsterdam.nl/zoeklicht.

Meldplicht vakantieverhuur

Verhuurt u zelf wel eens uw woning aan toeristen? Sinds 1 oktober 2017 bent u verplicht dit elke keer te melden op amsterdam.nl/vakantieverhuur. Doet u dat niet, dan riskeert u een boete van € 6.000,–. Met de meldplicht wil de gemeente illegale vakantieverhuur verder terugdringen. Verhuurt u niet uw hele woning maar wel eens een kamer in uw huis aan toeristen, dan bent u verplicht uw woning eenmalig als Bed & Breakfast aan te melden bij de gemeente. Meer weten over de regels voor vakantieverhuur? Kijk dan op www.amsterdam.nl/vakantieverhuur.