AMSTERDAM - Inwoners van Amsterdam en andere grote steden betalen 2,5 keer meer voor hun autoverzekering dan Nederlanders buiten de grote steden. Dat blijkt uit onderzoek van een prijsvergelijkingswebsite uit december. Nog nooit waren de verschillen zo groot. In Zuid-Holland betaalt men het meeste voor de autoverzekering.


Grote verschillen tussen stad en platteland

Autobezitters betalen in Zuid-Holland maar liefst 721 euro per jaar voor een WA-verzekering, dat is 20 procent meer dan het landelijk gemiddelde. Al jaren kunnen de premieverschillen flink oplopen tussen leeftijden en woonplaatsen. Zo staan Groningen, Leeuwarden en Assen al een aantal jaar bekend als steden waar de autoverzekering goedkoper is dan de rest van Nederland. Dat komt omdat autorijden in het noorden minder risico's met zich meebrengt dan in Amsterdam. Er zijn een stuk minder auto's op de weg, waardoor de kans op schade afneemt. Dit blijkt ook uit de cijfers van verschillende verzekeringsmaatschappijen: het aantal schadeclaims ligt hier ver onder het Nederlandse gemiddelde. Dit berekenen de verzekeraars door in de premies.

Grote premieverschillen verschillende buurten

Ook tussen verschillende stadsdelen in Amsterdam zijn er grote verschillen in de hoogte van de autoverzekering. Zo betalen inwoners uit Bos en Lommer ongeveer 27 procent meer voor hun autoverzekering dan inwoners van de binnenstad. De hoogte van de autoverzekering voor inwoners van Amsterdam centrum blijkt precies op het landelijke gemiddelde uit te komen. Verzekeraars bepalen de hoogte van de premie namelijk op basis van verschillende risicoprofielen. In wijken waar sprake is van veel auto-inbraken en schademeldingen, zal de premie dus hoger uitvallen dan in wijken waarin dit minder het geval is.

Hogere premie voorkomen

Voor een lagere premie is het verstandig om eens goed naar de dekking van de autoverzekering te kijken. De auto wordt natuurlijk steeds ouder, waardoor een andere dekking misschien beter bij de waarde van de auto past. Een auto jonger dan vijf jaar verzekert men bij voorkeur met een allriskverzekering. Is de auto tussen de vijf en tien jaar oud? Dan is het verstandig om een WA+ verzekering af te sluiten. Is de auto ouder dan tien jaar? Dan is een WA-verzekering voldoende.

Automobilisten kunnen nog op een aantal andere manieren besparen op de autoverzekering. Allereerst is het raadzaam om regelmatig te controleren of men nog wel de goedkoopste autoverzekering heeft. De auto wordt namelijk ouder en de premies van de verzekeraars veranderen ook regelmatig. Daarnaast krijgen nieuwe klanten vaak extra kortingen. Genoeg redenen om via een vergelijkingswebsite op zoek te gaan naar de goedkoopste autoverzekering. Daarnaast is het verstandig om kleine schades zelf te betalen. Als mensen een schade claimen, dan verliezen zij vaak hun no-claimkorting. De premie stijgt daardoor. Tot slot kunnen mensen met voldoende spaargeld er voor kiezen om de verzekering op jaarbasis te betalen. Dit levert een besparing op van ongeveer 6 procent.