AMSTERDAM - Amsterdam is één van de groenste steden van Europa. Voor een (bescheiden) wereldstad is dat uniek. Want waar u ook bent in de stad, wedden dat u binnen 20 minuten fietsen al in het groen vertoeft?

Het idee is: elke Amsterdammer moet binnen 20 minuten fietsen in een grote groene omgeving kunnen zijn. Grote groene omgeving: dan praten we bijvoorbeeld over de noordelijke IJ-oevers, Sloterplas, Nieuwe Meer, Gaasperplas en langs de Amstel. Daar kunt u zonnen, hardlopen, skaten of een ijsje kopen. Fietsroutes worden verbeterd en dat groen wordt steeds beter bereikbaar. Dat is een bewuste keuze.

Groen, groener

Want het plan is: de stad verdicht bínnen de stadsgrenzen. Daarmee blijft het grote groene landschap rondom de stad voor recreatie, natuur en voedselproductie, en dan middenin de stad méér kleine stukjes groen. Klein groen: geveltuinen, postzegelparken, groene schoolpleinen en betere parken. Deze ideeën komen uit de ‘Agenda Groen’. En we zijn op de goede weg!

Een tussenstand

Op 30 september 2015 werd de Agenda Groen vastgesteld. In deze agenda staan groene richtlijnen voor de periode 2015 tot en met 2018. Nu is het tijd voor een tussenstand. Hierover leest u meer in de Monitor Agenda Groen. Een paar voorbeelden uit de Monitor Agenda Groen: onder andere het Rembrandtpark, het Oosterpark en het Martin Luther Kingpark zijn deels opnieuw ingericht. Verschillende parken hebben nu toiletten, watertappunten, lockers, sport- en speltoestellen, hardlooproutes, horeca én zijn beter bestand tegen hevige regenbuien.

Meer voorbeelden?

  • Routes tussen groengebieden zijn verbeterd. Zo is de verbinding tussen het Vondelpark en Rembrandtpark vergroend. De route wordt al veel gebruikt door fietsers en hardlopers. Ook het Brettenpad (de recreatieve route van de Haarlemmerpoort tot aan Halfweg) verbeterde door de herinrichting van de Molenwerf.
  • Van de subsidie voor groene daken is gretig gebruik gemaakt. In de periode 2015-2016 is meer dan 6.441 m2 groen toegevoegd aan de Amsterdamse daken. Het ziet ernaar uit dat de doelstelling ‘toevoegen van 50.000m2 aan groene daken in 2018’ wordt behaald. Dat zijn zo’n tien voetbalvelden aan stadsgroen erbij!
  • Sinds 1 oktober 2016 geldt er één bomenverordening in Amsterdam voor iedereen. Een boom eruit, is een boom erin. Waar het mogelijk is wordt de boom fysiek (één op één) gecompenseerd. Is dat niet direct mogelijk, dan wordt de monetaire waarde gestort in een gemeentelijk herplantfonds.
  • De Amsterdamse Impuls Schoolpleinen biedt scholen de kans om een groen schoolplein te ontwikkelen Eind 2016 zijn er 6 groene schoolpleinen bijgekomen. In 2017 zijn 36 schoolpleinen vergroend en in 2018 komen daar 15 schoolpleinen bij. Dit brengt het totaal aan schoolpleinen met een nieuwe groene en regenbestendige inrichting op 57 aan het einde van 2018.
  • Er zijn 6 postzegelparken gerealiseerd. Onder andere het buurtparkje tegenover het Amstelstation en het postzegelpark aan de Ruyschstraat. Naar verwachting worden in 2017 nog zeker 24 postzegelparken in bijna alle stadsdelen gerealiseerd, zoals de Lange Leidsedwarstuin in het Centrum, het Barajasplein bij Sloterdijk, het Arthur Meerwaldtplantsoen in Nieuw-West en Anna's Tuin en Ruigte bij Sciencepark.

Wat kunt ú doen voor groen?

Wie groen doet, wie groen ontmoet. U kunt subsidie aanvragen voor: groene daken, groene gevels, groen in de buurt, stadslandbouw en innovatieve voedselinitiatieven.

Zin in groen en inspiratie opdoen?

Een overzicht van allerlei buurtinitiatieven – van insectenhuisjes, het Woeste Westen tot Tuin van Jan. Ook vindt u hier contactgegevens waar u terecht kunt om vragen te stellen.

Groen op de kaart

Groene daken, groene schoolpleinen, natuurlijke speelplaatsen, groene verbindingen en postzegelparken op de kaart.

Er is ook een kaart met de monumentale bomen in Amsterdam.