Amsterdam - Op woensdag 16 mei is, op initiatief van Arnon Grunberg, het Stedelijk Museum vanaf 13.00 uur gratis te bezoeken voor iedereen die aan de kassa het codewoord Voetnoot noemt.

In de Volkskrant van die dag staat de 2.500ste en tevens laatste Voetnoot, de dagelijkse rubriek van Grunberg op de voorpagina die hij sinds 2010 verzorgde. Hij roept Volkskrantlezers op om hun eigen voetnoot te schrijven. Deze kunnen zij op 16 mei in de Audizaal, de ruimte op de begane grond waar Arnon op dat moment aan het werk is, uitspreken.

Grunberg: "Na acht jaar lang Voetnoten op de voorpagina van de Volkskrant te hebben geschreven leek mij het Stedelijk Museum, waar ik deze maand verblijf als min of meer publieke intellectueel, een perfecte plek om afscheid te nemen van die lezers. Een van de doelen van mijn maand in het Stedelijk Museum — waar ik werk en verblijf met een groep kunstenaars uit oorlogsgebieden, veelal Syrië — is om de lezer/toeschouwer een stem te geven. Hij hoeft niet alleen te kijken, hij wordt ook bekeken. Hij hoeft niet alleen te lezen, hij mag spreken. De ontmoeting vindt plaats op basis van openheid en gelijkwaardigheid."

Grunberg verblijft de hele maand mei in het Stedelijk Museum onder de titel Geef ons het museum. Samen met een bijzondere groep van 17 kunstenaars en vormgevers die nieuw zijn in Amsterdam nemen ze deel aan de dagelijkse gang van zaken in het museum en is de Audizaal hun werkplek. In de Audizaal wordt niet alleen gewerkt, maar worden ook debatten georganiseerd en zijn er performances te zien. Deze actie is één van die performances, waarbij de museumbezoeker en lezer voor de verandering ook performancekunstenaar zijn.

Klik hier voor meer informatie over het project.