AMSTERDAM - In het stadscentrum van Amsterdam zijn er verschillende plaatsen om je auto te parkeren. Parkeren kan langs de grachten bijvoorbeeld op de enkele plekken, maar dat raden we ten zeerste af. Betaal dan altijd vooraf bij de dichtstbijzijnde parkeerautomaat (plaats het kaartje achter de voorruit van je auto). Het is vrij duur (ongeveer € 5,00 per uur) en niet te vergeten dat het enige goede rijeigenschappen vereist.


Als je naar Amsterdam komt, vind je boven de wegen informatieborden met actuele informatie over gratis parkeerplaatsen in de stad. Er zijn verschillende grote parkeergarages in de stad. Bij het binnenrijden van een van de parkeergarages zie je op informatieborden hoeveel vrije plekken er op dat moment nog zijn. Houd er rekening mee dat parkeren in Amsterdam ook in parkeergarages erg duur is.

Desalniettemin is de beste en goedkoopste manier om je auto in Amsterdam te parkeren door gebruik te maken van de zogenaamde P+R (park & ​​ride) plekken aan de rand van de stad en vervolgens je reis gemakkelijk voort te zetten met het openbaar vervoer. Deze garages zijn beveiligd, hebben 24/7 bewaking en hebben toiletten. Goedkoop parkeren in Amsterdam is dus eigenlijk alleen mogelijk als je je auto plaatst op een P+R parkeerplek!

De kosten bedragen slechts € 1,00 of € 8,00 voor 24 uur (vanaf februari 2014) tot maximaal 96 uur parkeertijd. De P+R tarieven worden als volgt berekend:
Voer op weekdagen voor 10:00 uur in: € 8 voor de eerste 24 uur, daarna € 1 voor volgende perioden van 24 uur Inloop op werkdagen na 10:00: €1 per 24 uur In het weekend naar binnen: €1 per 24 uur
Park & ​​Ride-gebruikers moeten hun reis voortzetten in de binnenstadszone van Amsterdam. Dit kun je doen met je eigen OV-chipkaart. Het is echter ook mogelijk om met korting P+R GVB-kaarten te kopen bij de blauwe kaartautomaat op elke locatie. Je hebt 1 kaart per persoon nodig en kunt maximaal 5 kaarten per auto kopen.

Prijs P+R GVB kaarten:
1 persoon: € 5 2 personen: €5 3 personen: €5,90 4 personen: € 6,80 5 personen: € 7,70
Let op: de P+R GVB-vervoerskaarten zijn alleen te gebruiken voor reizen met GVB bus, tram of metro.

Om in aanmerking te komen voor het speciale voordelige P+R-parkeertarief (€ 1,00 of € 8,00) moet je met je OV-chipkaart of gekochte P+R GVB-kaart naar de speciale binnenstadszone reizen. Bij terugkomst controleren de P+R-betaalautomaten of je laatste check-in op je terugreis in de binnenstadszone heeft plaatsgevonden. Alleen dan heb je recht op het voordelige P+R parkeertarief! Als je voor het laatst hebt ingecheckt bij een halte van het openbaar vervoer buiten de centrumzone, betaal je het reguliere parkeertarief. Dit varieert van € 1,40 tot € 3,50 per uur.

Bij goedkoop parkeren in Amsterdam kun je dus het beste kiezen voor een P+R parkeerplaats, al moet je er dan wel voor zorgen dat je vervolgens gebruik maakt van je OV-chipkaart of P+R GVB-kaart om naar de binnenstad te reizen. Anders zal het parkeren van je auto alsnog duur zijn!