AMSTERDAM - Als je wel eens met de auto naar Amsterdam komt, dan weet je dat de parkeertarieven hoog op kunnen lopen. Dit is het gevolg van de drukte in Amsterdam en de plannen van de gemeente. De Gemeente Amsterdam wil in 2030 een CO2-vrije stad zijn. Daarom willen zij minder auto’s in de binnenstad toestaan. Eén manier om die plannen te realiseren, is om de parkeerkosten te verhogen. Wil je toch graag in het centrum parkeren? Hieronder staan enkele tips om voordelig te parkeren in Amsterdam.


Enkele gratis parkeermogelijkheden
In Amsterdam zijn er enkele locaties waar je gratis kunt parkeren. Allereerst kun je van 0:00 tot 4:00 gratis parkeren in Amsterdam. Daarnaast is het op zondag vaak gratis. Dit geldt echter niet voor de binnenstad, maar op zo’n 15 minuten loopafstand van de grachtengordel. Verder zijn er rond de ring wel gratis parkeerplaatsen. Vanaf daar kun je het openbaar vervoer nemen richting de stad.

Park and Ride
Spreken de gratis mogelijkheden die hierboven staan je niet aan? Dan kun je jouw auto ook voordelig parkeren bij Park and Ride. Dit zijn negen garages rond het stadscentrum. Vanaf deze negen garages kun je makkelijk met het openbaar vervoer het stadscentrum bereiken. De kosten voor het parkeren zijn €1,- per uur. Daartegenover staat dat je gebruikmaakt van het openbaar vervoer. De parkeerkosten zijn exclusief de kosten voor het openbaar vervoer.

De geldende regels van Park and Ride:
- Na 10:00 inrijden. Parkeer je voor 10:00? Dan betaal je €8,- per dag.
- Met het OV naar het stadscentrum, en terug naar de P+R garage? Dan ontvang je de P+R-korting.
- Koop een OV-kaart op de P+R-locatie. Een P+R-vervoersbewijs met korting kost €5,50 per persoon en is in beide richtingen te gebruiken.

Vooraf reserveren
Wil je toch in het centrum van Amsterdam parkeren? Dan is het verstandig om jouw parkeerplek vooraf te reserveren. Voor het vooraf reserveren kun je gebruikmaken van een vergelijkingswebsite, zoals GoedkoopParkeren. Je kunt eenvoudig en snel de parkeeraanbieder vinden die bij jou past. Naast dat vooraf reserveren een stuk goedkoper is, bespaar je ook nog eens een hoop tijd!