AMSTERDAM - De jaarwisseling in Amsterdam is volgens politie, brandweer en ambulance rustig verlopen. Het aantal branden en ambulanceritten was iets lager dan vorig jaar. Dat is het beeld op basis van de voorlopige rapportages van de politie, brandweer, gemeente en de geneeskundige hulpverleningsorganisaties over de nieuwjaarsnacht (de 32 uur van 31 december 00.01 tot 1 januari 08.00 uur).

Het was druk in de stad en de sfeer op straat was gemoedelijk. Op de Amsterdamse pleinen was veel publiek maar grote incidenten bleven uit. Op de Kop van Java vond een aftelmoment plaats. Dit is zonder noemenswaardige incidenten verlopen. Ruim 9.000 mensen waren aanwezig bij de vuurwerkshow.

De vuurwerkshow op de Kop van Java heeft in aangepaste vorm plaatsgevonden vanwege de harde wind. Dit werd besloten door de organisatoren, de provincie Noord-Holland en de Gemeente Amsterdam. De hoogte van de kraan voor het afschieten van vuurwerk was verlaagd van 60 naar 30 meter. Tevens werd er meer vuurwerk afgeschoten vanaf de grond. Zonder deze maatregelen kon de vuurwerkshow mogelijk niet doorgaan. Andere evenementen hebben gewoon plaatsgevonden, waaronder de kerstboomverbranding in Floradorp.

Politie

In totaal heeft de politie 43 aanhoudingen verricht. Vorig jaar waren dit 32 aanhoudingen. Er zijn vijf incidenten geweest met geweld richting hulpverleners. Dit is minder dan vorig jaar, maar wel vergelijkbaar met een aantal jaren daarvoor. In de meest gevallen ging het om het gooien van zwaar vuurwerk en het uiten van bedreigingen. Naar aanleiding van deze incidenten zijn twee aanhoudingen verricht.

Voor de Amsterdamse vijfhoek (burgemeester, Openbaar Ministerie, politie, brandweer en GGD/GHOR) hebben geweldsincidenten altijd de aandacht. Maar agressie gericht tegen hulpverleners is volstrekt onacceptabel en schandalig. Dit soort incidenten gebeuren helaas elk jaar, maar elk incident is er één te veel.

Brandweer

Voor de brandweer was het een drukke avond. De brandweer rukte 165 keer uit in Amsterdam. Dit is vergelijkbaar met vorig jaar. Er waren meer voertuigbranden: 17 auto’s, 2 vrachtwagens en 5 scooters brandden tijdens de nieuwjaarsnacht uit. Het aantal containerbranden was fors minder dan vorig jaar. Er waren geen grote branden.

Ambulanceritten

Het aantal ambulanceritten is met 319 vergelijkbaar met voorgaande jaren. Zes ritten waren voor vuurwerkletsel.

Voorlopig beeld

Het beeld van de politie, de brandweer en de geneeskundige diensten is een voorlopig beeld. De verwachting is dat er de komende dagen nog aangiftes en meldingen binnenkomen.

De reinigingsdiensten zijn vrijwel direct na middernacht aan de slag gegaan en zijn inmiddels op volle kracht aan het werk om de stad zo snel mogelijk schoon te maken.