AMSTERDAM - Tijdens het BankGiro Loterij Goed Geld Gala 2017 in de Beurs van Berlage op donderdag 16 februari ontvingen het Van Gogh Museum, Rijksmuseum, Mauritshuis en Kröller-Müller Museum gezamenlijk een bedrag van 7.094.876 euro bestemd voor aankopen. Daarnaast ontving het Van Gogh Museum nog een bijdrage uit geoormerkt werven van 64.503 euro. 

Axel Rüger (directeur van het Van Gogh Museum): ‘Wij zijn hier enorm blij mee! Door deze buitengewoon royale bijdrage van de BankGiro Loterij is het Van Gogh Museum in staat zijn substantiële aankopen te verwerven die bij het niveau van onze collectie passen.’

Elk jaar maakt de BankGiro Loterij op het Goed Geld Gala de hoogte bekend van het bedrag dat zij beschikbaar stelt ter ondersteuning van cultuur in Nederland.

Aanwinst Signac

In december kocht het Van Gogh Museum mede met behulp van de bijdrage van de deelnemers van de BankGiro Loterij op de Impressionist & Modern Art Evening Sale van veilinghuis Christie’s New York een werk van Van Goghs tijdgenoot Paul Signac (1863-1935): Het ‘Ponton de la Félicité’ bij Asnières (Opus nr. 143), 1886.

Axel Rüger: ‘Met dit eerste pointillistische schilderij van Signac in de collectie van het Van Gogh Museum kon het museum een belangrijke lacune invullen. Ook de groep schilderijen van Signac in de Collectie Nederland is met deze aankoop verrijkt. De bijdrage van de BankGiro Loterij is echt cruciaal voor dit soort ambitieuze aankopen.’

BankGiro Loterij

De BankGiro Loterij is de cultuurloterij van Nederland en kan jaarlijks, dankzij haar deelnemers, vele tientallen miljoenen uitkeren aan musea en andere culturele instellingen. Het Van Gogh Museum wordt sinds 1998 gesteund door de BankGiro Loterij en organiseert gezamenlijk met de loterij bijeenkomsten voor deelnemers van de BankGiro Loterij. VIP-kaarthouders van de loterij kunnen met korting naar het museum.