AMSTERDAM - Tijdens het BankGiro Loterij Goed Geld Gala 2018 in Singer Laren op dinsdag 20 februari ontvingen het Van Gogh Museum, Rijksmuseum, Mauritshuis en Kröller-Müller Museum gezamenlijk een bedrag van 7.259.052 euro.

Op deze wijze maakt de BankGiro Loterij aankopen, tentoonstellingen en educatieve activiteiten van deze musea mogelijk. Daarnaast ontving het Van Gogh Museum een bijdrage uit geoormerkt werven van 124.144 euro. Axel Rüger, directeur van het Van Gogh Museum: ‘Wij zijn hier enorm blij mee. Deze buitengewoon royale bijdrage van de BankGiro Loterij stelt het Van Gogh Museum in staat substantiële aankopen te doen en tentoonstellingen neer te zetten zoals Van Gogh & Japan, die vanaf 23 maart in ons museum te zien is.’

Van Gogh & Japan
De jaarlijkse bijdrage van de BankGiro Loterij maakt voor het Van Gogh Museum onder meer tentoonstellingen mogelijk, zoals vanaf 23 maart Van Gogh & Japan. Deze grote internationale tentoonstelling laat met circa 60 schilderijen en tekeningen van Van Gogh en een rijke selectie Japanse prenten zien hoe veelomvattend Van Goghs bewondering voor Japanse kunst was en hoe ingrijpend zijn werk erdoor veranderde. Bijzondere bruiklenen uit musea en particuliere collecties van over de hele wereld komen naar Amsterdam, waaronder Zelfportret met verbonden oor (1889, The Courtauld Gallery, Londen), een kwetsbaar schilderij dat sinds 1930 niet meer in Nederland getoond is. Andere hoogtepunten zijn Van Goghs Zelfportret (1888, Fogg Art Museum, Harvard Art Museums, Cambridge, VS) en Portret van Madame Roulin (La Berceuse) (1889, Art Institute of Chicago).

BankGiro Loterij
Elk jaar maakt de BankGiro Loterij op het Goed Geld Gala het bedrag bekend dat zij uit de lotenverkoop beschikbaar stelt ter ondersteuning van cultuur in Nederland. De BankGiro Loterij is dé cultuurloterij van Nederland en kan dankzij haar deelnemers jaarlijks vele tientallen miljoenen uitkeren aan musea en andere culturele instellingen. Het Van Gogh Museum wordt sinds 1998 door de BankGiro Loterij gesteund en organiseert gezamenlijk met de loterij speciale bijeenkomsten voor deelnemers van de BankGiro Loterij.