HAARLEMMERMEER - Net als in 2017 zijn er ook dit jaar gevaarlijke muggensoorten gespot in Amstelveen en Haarlemmermeer. Het gaat om de Aziatische tijgermug en de gelekoortsmug, beide zogeheten 'invasieve exoten' die virusziektes en parasieten over kunnen brengen.

Ook in zes andere gemeenten in Nederland zijn de insecten aangetroffen. Ze reizen vaak mee met geïmporteerde producten als gebruikte banden en bamboe en komen dan op plekken waar veel internationaal verkeer is, zoals bedrijven en luchthavens.

Volgens Wilfred Reinhold van het platform 'Stop invasieve exoten' zijn de waarnemingen een zorgwekkende ontwikkeling. "Als ze zich gaan verspreiden is dat hinderlijk", vertelt hij. "Het zijn muggensoorten die ook overdag actief zijn en een pijnlijke steek geven. Maar ze zijn bovenal gevaarlijk: alleen de tijgermug kan al meer dan twintig ziektes overbrengen."

Bestrijding
Volgens de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) is er op dit moment geen gevaar voor de volksgezondheid. "Zodra ze gesignaleerd worden in de openbare ruimte, worden ze bestreden. Bedrijven hebben zelf de verantwoordelijkheid om dat te doen, maar de NVWA houdt wel in de gaten of dat goed gaat.''

Reinhold denkt echter dat die regelgeving een stuk beter kan. "Bedrijven mogen nog steeds die risicovolle producten blijven importeren. Ze hebben wel strikte regels gekregen, maar die voorschriften zijn blijkbaar niet afdoende, want anders waren de muggen wel een keer verdreven."