AMSTERDAM - Het college van B en W presenteert vandaag de Amsterdamse Aanpak Volkshuisvesting (AAV). Met de aanpak wil het college de wooncrisis in 2040 opgelost hebben. De populariteit van Amsterdam leidt tot stijgende koop- en huurprijzen, en beleggen in woningen leidt tot verdringing. Woningzoekenden kunnen daardoor steeds moeilijker een geschikte en betaalbare woning vinden. De AAV bevat maatregelen die moeten leiden tot genoeg betaalbare en goede woningen in de stad.


Wethouder Zita Pels (Volkshuisvesting): "Een goede, duurzame en betaalbare woning is een eerste levensbehoefte. Maar op dit moment hebben lang niet alle Amsterdammers een goede en betaalbare woning in onze stad. De oplossing ligt vooral bij bestaande woningen. Die moeten weer betaalbaar worden, van goede kwaliteit zijn en niet als verdienmodel worden gebruikt. Aan dat laatste gaan we met deze aanpak een einde maken."

De aanpak komt vooral met maatregelen om de bestaande woningvoorraad te beschermen. De gemeente wil onder andere de verkoop van sociale huurwoningen zoveel mogelijk stoppen en leegstand aanpakken. Het aantal woningen in het middensegment (huren tot 1.000 euro per maand) moet groeien. Ook de huren reguleren is belangrijk om te voorkomen dat verhuurders maximaal winst maken door woningen aan zoveel mogelijk mensen voor een veel te hoge prijs te verhuren.

De vergrijzing, met een toenemend aantal 65+ers en twee keer zoveel Amsterdammers van 85+ in 2040, vraagt daarnaast om extra inzet op passende woningen voor ouderen. Dit zorgt voor doorstroommogelijkheden. Veel oudere Amsterdammers wonen nu in woningen waar zorg aan huis niet mogelijk is. Door het gebiedsgericht te bouwen voor ouderen komen er woningen vrij voor jonge gezinnen. Zij laten op hun beurt weer een woning achter voor starters op de woningmarkt.

Amsterdammers aan het woord


De aanpak van de wooncrisis vraagt om samenwerking en dialoog. De Amsterdamse Aanpak Volkshuisvesting is daarom samen met de stad en partners tot stand gekomen, zoals de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties (AFWC), afzonderlijke woningbouwcorporaties, huurdersverenigingen en zorgaanbieders. In het najaar van 2022 hebben bewoners en andere betrokkenen in Amsterdam en Weesp meegedacht over maatregelen voor de Amsterdamse Aanpak Volkshuisvesting. Met vijfhonderd mensen is in bijeenkomsten in de stad gesproken en ruim zeshonderd mensen reageerden online. De bijna 1.000 aanbevelingen zijn als basis gebruikt voor de AAV. De inspraakperiode duurt zes weken en loopt tot 27 maart 2023.

Wethouder Pels: "In de gesprekken hebben Amsterdammers duidelijk laten weten dat de gemeente meer moet doen om de toegankelijkheid, betaalbaarheid en verduurzaming van woningen te vergroten. Daar ben ik het mee eens. Met het isolatieoffensief om woningen te verduurzamen en deze Amsterdamse Aanpak Volkshuisvesting gaan we flinke stappen zetten."