AMSTERDAM - De gemeente Amsterdam investeert 23,5 miljoen euro voor vervanging van de openbare verlichting in de stad. Amsterdam heeft ruim 125.000 lantaarnpalen en lichtmasten, 149.000 armaturen, 155.000 lampen, 480 km elektriciteitskabel en 200 voedingskasten in eigen beheer. Om de kwaliteit, beschikbaarheid, betrouwbaarheid en veiligheid van de openbare verlichting te waarborgen, moeten de verschillende onderdelen tijdig worden vervangen. Ook reserveert de gemeente ruim 500.000 euro voor stadsilluminatie: het verlichten van bijzondere plekken en monumenten.

Pieter Litjens (wethouder Verkeer en Vervoer): “goed werkende stadsverlichting is zo vanzelfsprekend, dat je bijna zou vergeten dat het er is. Maar zodra het kapot gaat of niet werkt, merk je dat meteen. Met deze forse investering kunnen we ervoor zorgen dat het licht in de stad de komende jaren blijft schijnen. Dat is goed voor de veiligheid op straat en in het verkeer, en het draagt bij aan een betere sfeer op straat. Bovendien maken we het beter voor het milieu, want we gaan voor energiezuinige LED-verlichting.”

Stadsilluminatie Voor stadsilluminatie is een half miljoen euro beschikbaar. Voorbeelden van stadsilluminatie zijn het extra verlichten van monumentale en bijzondere gebouwen, bruggen en kunstwerken. Denk bijvoorbeeld aan het Paleis op de Dam of de Magere Brug. Deze verlichting zorgt er niet alleen voor dat deze plekken er ook ’s nachts mooi en sfeervol bijliggen, maar levert ook een positieve bijdrage aan sociale veiligheid. Uit onderzoek op het Rembrandtplein tijdens uitgaansavonden is gebleken dat goed geplaatste verlichting een positief effect heeft op het gedrag van mensen die uitgaan.

LED 

Het onderhoud gebeurt op een duurzame manier met zo energiezuinig mogelijke lampen, de inzet van LED verlichting, pilots met slimme LED en maatwerk in schakeltijden, recycling van materialen en duurzame inkoop. Het aantal armaturen in de stad met LED verlichting neemt door deze investeringen toe met 23%, van 18% in 2016 naar ongeveer 40% in 2021