AMSTERDAM - Als je in het centrum van Amsterdam woont, is de kans groot dat je in een appartement of een rijtjeshuis woont. In dat geval zul je vast wel eens last hebben van harde geluiden bij je buren, bijvoorbeeld als ze vrienden op bezoek hebben of als hun kinderen of huisdieren herrie maken. Kom dit af en toe voor, dan is het natuurlijk niet zo’n ramp, maar als er regelmatig sprake is van geluidsoverlast, wil je er vast graag iets aan doen. Wandpanelen zijn een goede oplossing en in dit artikel leggen we uit waarom!

Een muur isoleren met akoestische panelen

Met behulp van akoestische wandpanelen, zoals die van het bekende merk Akupanel, kun je een muur isoleren en zo ook geluidsoverlast verminderen. Akoestische wandpanelen worden speciaal ontworpen om geluid te absorberen en op die manier ook te dempen. Door de panelen aan te brengen op de muren die aan de buren grenzen, houd je dus een deel van het geluid tegen. Er zijn verschillende soorten akoestische wandpanelen waar je uit kunt kiezen, dus het is verstandig om goed te onderzoeken welke soort het beste is voor jouw situatie. Zo weet je zeker dat je de juiste panelen aanschaft.

Verschillende soorten wandpanelen

Om te beginnen zijn er wandpanelen verkrijgbaar in verschillende materialen, zoals schuim, vezelplaat of textiel. Ieder type paneel heeft andere eigenschappen en en prestaties op het gebied van geluidsabsorberend vermogen. Er zijn ook akoestische panelen die speciaal zijn gemaakt voor geluidsisolatie tussen verschillende kamers of verdiepingen in grote gebouwen, zoals appartementencomplexen. Kijk bij het aanschaffen van de panelen dus goed naar de specifieke eigenschappen van ieder type en welk niveau van geluidsisolatie je nodig hebt. Wanneer je de panelen gaat installeren, is het natuurlijk belangrijk dat je overweegt welke muren je gaat isoleren. Komt de geluidsoverlast vooral via de muren of meer via het plafond?

De prijs van akoestische wandpanelen

Hoeveel je betaalt voor akoestische wandpanelen, hangt af van een aantal factoren. Denk bijvoorbeeld aan het materiaal waar je voor kiest, het geluidsabsorberend vermogen en de afmetingen van de panelen. De prijs voor één paneel ligt gemiddeld tussen de 100 en 200 euro. Wandpanelen die gemaakt zijn van schuim zijn over het algemeen wat goedkoper, gemiddeld 30 tot 50 euro per paneel. Panelen die gemaakt zijn van vezelplaat of textiel in combinatie met eikenhouten latten zijn duurder, maar staan vaak ook mooier in een woning. Mocht je de panelen zelf niet kunnen installeren, houd dan ook rekening met de kosten voor het laten installeren van de panelen. Deze kosten variëren uiteraard per aannemer, bedrijf of zzp’er en zijn ook afhankelijk van de tijd die een vakman kwijt is. Goedkoop is het dus niet, maar als je bedenkt hoe je kwaliteit van leven erop vooruit gaat als je geen geluidsoverlast meer ervaart, is dit het natuurlijk wel waard!

Hoeveel panelen heb je nodig in jouw woning?

Hoeveel panelen je nodig hebt om van de geluidsoverlast af te komen, is natuurlijk afhankelijk van het aantal muren waarmee jouw woning grenst aan die van de buren. Ook het gewenste niveau van geluidsdemping kan hier invloed op hebben, aangezien er soms meerdere panelen over elkaar geplaatst moeten worden. Een algemene richtlijn is dat je ongeveer 20% van de oppervlakte van een kamer bedekt met akoestische panelen om geluidsoverlast effectief tegen te gaan.