AMSTERDAM - Amsterdammers die in 2022 een lening aanvroegen, leenden gemiddeld 14.336 euro. Dat blijkt uit onderzoek van de financiële vergelijkingssite Geld.nl. Hiermee leenden Amsterdammers ruim 5 procent meer dan gemiddeld in Nederland. De gemiddelde Nederlander leende 13.595 euro in 2022.

Amsterdammers lenen vaker voor inboedel en vakantiehuis


“We hebben ook gekeken voor welke doelen Amsterdammers leenden”, vertelt Amanda Bulthuis, expert geld & verzekeringen bij Geld.nl. “Hierbij valt op dat ze relatief vaak lenen voor meubels of een vakantiehuisje.”

In Amsterdam leende 8,1 procent voor hun inboedel en 3,1 procent voor een recreatiewoning. Landelijk was dit gemiddeld 6,9 procent voor inboedel en 2 procent voor een recreatiewoning.”

Lenen voor auto minder populair in Amsterdam


Ondanks dat het grootste deel van de Amsterdammers leent voor de aanschaf van een auto, is dit wel veel minder dan in de rest van Nederland. Landelijk leent gemiddeld 28 procent voor een auto, terwijl in Amsterdam slechts 22,1 procent van de lening aanvragen voor een auto is bedoeld.

“Dit komt waarschijnlijk ook doordat het autobezit in Amsterdam relatief laag is ten opzichte van het aantal inwoners. Bovendien probeert de gemeente dit ook te ontmoedigen”, zegt Bulthuis. “Dus dan is het ook logisch dat minder mensen een auto kopen en daarvoor lenen.”