AMSTERDAM - Woensdag 29 maart start een vier maanden durende pilot Geef verf een nieuw leven.

Hoe werkt het?

Bijna iedereen heeft wel een paar liter ongebruikte latexverf in de schuur staan. De blikken blijven staan om ooit nog eens gebruikt te worden, om vervolgens na een paar jaar toch in de afvalbak of het gemeentelijk afvalscheidingsstation te eindigen. En dat is zonde. Verf vertegenwoordigt circa 40% van het klein chemisch afval in Nederland. Het grootste deel hiervan is watergedragen verf (latex- en muurverf). Een deel is in goede staat en kan nog gebruikt worden.

Lever ongebruikte latexverf in

Bewoners kunnen hun ongebruikte latexverf inleveren bij de zes Afvalpunten in de stad. Deze verf wordt bij AEB Amsterdam gesorteerd en gescreend. Een deel van de nog bruikbare verf wordt vervolgens bij de kringloopwinkels van De Lokatie en Rataplan tegen een gereduceerde prijs verkocht. Daarnaast wordt een deel van de verf aan sociale projecten ter beschikking gesteld. Meer informatie over de pilot: http://communityrepaint.nl.

Sociale projecten

Het eerste sociale project wat aan de slag gaat met de verf uit deze pilot is Homeservice, een klussenbedrijf in Amsterdam (onderdeel van de Regenbooggroep). De komende week gaan ze met een groep vrijwilligers een woning opknappen van een kwetsbare Amsterdammer, die na verblijf in een instelling nu een nieuwe start gaat maken in Amsterdam-Oost.

Daarnaast zijn er gesprekken met diverse andere initiatieven. De sociale stichtingen Lola en de The Refuge Company en de buurthuizen van Stichting Dock hebben bijvoorbeeld ook een goede bestemming voor de nog bruikbare verf.

Sociaal project aanmelden

Neighbourly is een maatschappelijk sociaal platform wat buurtprojecten en vrijwilligers met elkaar verbindt. Met als doel: samen transparant werken aan een prettige leefomgeving. Meer informatie en aanmelden: https://neighbourly.nl/geefverfnieuwleven.