AMSTERDAM - Bij de komende Tweede Kamer verkiezingen 2021 zijn een aantal dingen ‘anders dan anders’.. maar hoe houdt je fraude weg als men een mondkapje op moet houden? Hoe herken je iemand?? Hoe weet je dat de stem per brief van de juiste persoon afkomstig is?


Wie gaat stemmen krijgt nu meer ‘ruimte’ om zich heen. Soms kan er op sommige plaatsen via een ‘drive-in’ worden gestemd. Maar meestal zal er gewoon gestemd worden, maar dan met mondkapje. De pessimisten onder ons zien het al voor zich; nu kun je met een maximum aantal extra stemkaarten langskomen voor wie je mag stemmen. Is het nu ‘onbeperkt?: Want straks zet je een kapje op, steeds een ander kapje, en je kan diverse mensen thuislaten en als ‘hen gaan stemmen’… als ze hun Id meegeven…?!

Daarnaast Kiezers van 70 jaar en ouder mogen bij de Tweede Kamerverkiezingen van 17 maart 2021 per brief stemmen (Ha, krijgen we Trump-achtige reacties/problemen?). Hoe weet je als Kiesraad of die 70tig-plusser daadwerkelijk degene is die die brief heeft verstuurd?* (In een thriller steelt iemand dan de stemkaartbrieven van ouderen… en stemt als zijnde haar/hem per brief op zijn/haar partij..).

Hoe werkt die briefstemcontrole dan, want je mag /hoeft geen ID in kopie erbij te doen, toch? ‘Ze worden bewaard’, zegt de Rijksoverheid hierover…. Interessant is om straks te weten of er meer 70-plussers dan normaal hebben gestemd door de briefstem. Dan is de invloed te zien van briefstemmen… Waar het in America allemaal omging…!

Verder krijgen kiezers met een kwetsbare gezondheid de gelegenheid om al te stemmen op de twee dagen voorafgaand aan de verkiezingsdag. Bosma (PVV) heeft de nodige twijfels over het briefstemmen. Die stemmen moeten op woensdag 17 maart 2021 binnen zijn en daarmee is een stemgerechtigde dus overgeleverd aan "de grillen van de postbode"(Of het wegraken van hele postzakken gebeurt ook wel eens ??). Kom met een track-and-tracesysteem, suggereert Öztürk (DENK) nog in het debat hierover.

Kiezers van 70 plus kunnen hun stem dus per post versturen of afgeven bij een afgiftepunt van de Gemeente. Minister Ollongren raadt de mensen aan hun brief uiterlijk 12 maart te posten. Briefstemmen is "een beetje een noodgreep", zegt Minister Ollongren. Zij heeft gekozen voor een leeftijdsgrens om de groep duidelijk te kunnen afbakenen. Een uitbreiding met jongere kwetsbaren maakt afbakening volgens haar onmogelijk: het is niet aan de Gemeenten om te bepalen wie kwetsbaar genoeg is.

*Uitleg; Hoe werkt een briefstem voor 70plussers?
Men ontvangt in 2 fases het stemmateriaal, daarna doet men het volgende:
1. Stop uw ingevulde stembiljet in de envelop zonder adres. Sluit de envelop
2. Stop de gesloten envelop met stembiljet in de envelop met adres
3. Stuur uw briefstem naar de Gemeente op of lever hem in bij een afgiftepunt:

• Stuurt u uw briefstem per post? Zorg dan dat het briefstembureau uw stem uiterlijk op 17 maart om 17.00 uur ontvangt
• Wilt u uw briefstem afgeven? Dit kan bij een afgiftepunt (meestal het stadhuis)