AMSTERDAM - Iedereen heeft wel eens de schrik ervaren dat je onbewust je auto verkeerd hebt geparkeerd en je een boete op de mat krijgt. Voor veel automobilisten is de zoektocht naar een parkeerplaats in Amsterdam een lastige klus. Het is niet alleen dat er niet genoeg ruimte is voor auto’s in de stad, maar ook dat er strenge regels zijn. Daardoor is het eenvoudig om een parkeerbon te krijgen voor per ongeluk fout parkeren of het niet betalen van parkeergeld.


Heb jij een verkeersboete of meerdere verkeersboetes van het CJIB gekregen? Vind je deze verkeersboete onterecht? Dan kun je bijvoorbeeld een formeel bezwaar parkeerboete indienen bij de officier van justitie. Een formele term hiervoor is beroep. Je kunt de betaling van de boete voorlopig uitstellen. Vraag dus nog niet om gedeeltelijke betaling.

Parkeerboetes kunnen zowel waarschuwingen als bekeuringen zijn

Ten eerste zijn er de gemeentelijke parkeerbonnen. Officieel zijn dat geen verkeersboetes, maar eerder extra parkeerbelasting, een soort naheffing. De stad heft dit soort consequenties als ze vinden dat de parkeerkosten onterecht genegeerd zijn, of wanneer er te weinig betaald is.

Anderzijds stelt de Wet administratiefrechtelijke handhaving verkeersvoorschriften boetes vast voor parkeerovertredingen. Wanneer een parkeerovertreding wordt ontdekt, schrijft een boa of politieagent een dagvaarding en een bijbehorende vergoeding uit.

Voertuigeigenaren krijgen een vergoeding als ze betrapt worden op fout parkeren

Daarna wordt het voertuig meestal ook weggesleept. Het parkeertarief in Amsterdam is al vrij fors zonder de kosten van een bekeuring voor illegaal parkeren erbij te tellen. Concreet bedraagt de prijs €95. Je krijgt een boete van €390 als je op een gehandicaptenparkeerplaats parkeert.

In Amsterdam wordt jaarlijks een groot aantal parkeerbonnen uitgeschreven. Het gebruik van scanauto's heeft geleid tot een dramatische toename van parkeerbonnen die in grote metropolen worden uitgeschreven. In Amsterdam worden boetes voor verkeersovertredingen en parkeerbelastingen grotendeels automatisch vastgesteld met behulp van de scanauto.

Scanauto's zijn speciaal uitgeruste voertuigen die veel camera's dragen en namens lokale overheden op straat patrouilleren. De scanauto kan kentekens van passerende auto's fotograferen en lezen. Een extra aanslag parkeerbelasting wordt opgelegd aan de kentekenhouder als ontdekt wordt dat voor het voertuig geen parkeerbelasting is betaald.

Als je een onterechte parkeerbon hebt gekregen, dan weet je hoe frustrerend dat kan zijn

Je vraagt je misschien af of het aanvechten van een parkeerbon echt de moeite waard is. Ben je het niet eens met de beslissing van de officier van justitie? Dan kun je je bezwaar parkeerboete kenbaar maken. De kwestie wordt door de kantonrechter beslist.

Het proces van het aanvechten van een parkeerboete

De geldboete wordt niet meer onder de ruitenwisser geplaatst, maar ontvang je op de mat. De gemeente geeft je zes weken de tijd om bezwaar aan te tekenen. De aanvankelijke termijn van twee weken om te betalen loopt echter al snel af, en daarna volgt een hogere boete. Als het bezwaar wordt afgewezen, moet je alsnog het extra bedrag betalen. Helaas reageert de gemeente traag op bezwaren en moet je soms wel 6 weken wachten op een antwoord.