AMSTERDAM - Amsterdam krijgt ongeveer 15.000 fietsparkeerplekken op stations erbij. De nieuwe fietsenstallingen komen op Amsterdam Centraal en Amsterdam Amstel. Staatssecretaris Dijksma (Infrastructuur en Milieu) en wethouder Pieter Litjens (Mobiliteit) hebben daartoe een overeenkomst getekend met andere overheden, NS en belangenorganisaties. In totaal is er de komende jaren 80 miljoen euro extra beschikbaar voor de bouw van fietsparkeerplekken op stations in het hele land.

Wethouder Litjens: “De fiets en de trein zijn een gouden combinatie. In de regio Amsterdam komt al bijna de helft van de treinreizigers met de fiets naar het station. Dat is positief omdat fietsen goed is voor de gezondheid en het milieu. Maar het zorgt ook voor uitdagingen, want die fietsen moeten ook ergens staan. Daarom ben ik blij met deze flinke investering in de fietsparkeerplekken op de Amsterdamse stations.”

Eind oktober maakte staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur en Milieu) bekend dat zij voor de aanleg van stallingen bij stations in Nederland 40 miljoen euro extra vrijmaakt. Deze toezegging maakt deel uit van de afspraken die in de getekende bestuursovereenkomst zijn vastgelegd. Met decentrale overheden is afgesproken dat zij ook 40 miljoen bijdragen, waardoor in totaal 80 miljoen euro extra beschikbaar is gekomen. Met dit geld worden fietsenstallingen bijgebouwd bij 10 stations in Nederland.