AMSTERDAM - Schilder Ferdinand Bol (1616-1680) was een leerling van Rembrandt. Bol werd steenrijk. En rijk is ook de geschiedenis van de straat. Op vrijdag 19 januari 2018 openen Pieter Litjens, wethouder Verkeer en Vervoer en Paul Slettenhaar, dagelijks bestuur stadsdeel Zuid samen met een bewoner en ondernemer uit de buurt officieel de vernieuwde Ferdinand Bolstraat.

De Ferdinand Bolstraat kreeg in 1872 zijn naam

De eerste bebouwing begon bij de toen al beeldbepalende Hinekenbrouwerij. De straat doorkruist de 19e -eeuwse Pijp, leidt je langs de beroemde Albert Cuypmarkt en verbindt de grachtengordel met Zuid. De Ferdinand Bolstraat gaat over in de Scheldestraat in de Rivierenbuurt. De Barbiersbrug uit 1927 vormt de duidelijke grens. Daarmee is de Ferdinand Bol één van de meest Amsterdamse van alle Amsterdamse straten. De ruggengraat van de stad.

Prettiger verblijven

Wethouder Verkeer en Vervoer, Pieter Litjens: ‘In de Ferdinand Bolstraat moesten dagelijks auto’s, vrachtauto’s, trams, fietsers en voetgangers in twee richtingen de smalle straat trotseren. Een verkeersader die regelmatig dicht slibde. Met het autoluw maken van de straat hebben we ruimte gecreëerd voor voetganger, fietser en ov-reiziger’.

Na Damrak, Rokin en Muntplein nu Ferdinand Bolstraat opgeleverd

In 2015 is het Damrak als eerste deel van de Rode Loper opgeleverd. Na de opening van het Rokin en Muntplein op 16 september volgt nu de oplevering van de Ferdinand Bolstraat. In de zomer van 2018 zijn het Beursgebied inclusief de ondergrondse fietsenstalling en de vernieuwde Vijzelgracht klaar.

Kom kijken!

Met de opening op 19 januari aanstaande wordt het startsein gegeven voor een zaterdag vol activiteiten op 20 januari. Het programma is samengesteld en georganiseerd in samenwerking met de ondernemers van de Ferdinand Bolstraat. Kijk voor meer informatie op het programma of www.amsterdam.nl/komkijken.