AMSTERDAM - Op maandag 8 januari is er een feestelijke start van het pauzecaroussel op de openbare basisschool IJplein. Er komt een optreden van de Solid Ground Movement. Daarna is er een lunch voor de kinderen en gasten.

In het nieuwe jaar gaan we de pauze tussen de middag goed en professioneel faciliteren. We nemen afscheid van de overblijf en laten de kinderen zelf kiezen hoe ze willen ontspannen. Willen ze dansen, muziek maken, buiten spelen of binnen lezen? De vrije keus van het kind staat centraal. Samen met Stichting Wijsneus zijn we in staat om dit kindvriendelijk en professioneel aan te bieden.
Deze nieuwe aanpak weerspiegelt waar de school voor staat: het ontwikkelen van de talenten en mogelijkheden van alle leerlingen, aansluitend bij de vraag van de kinderen.

Kiezen voor een continue-rooster

Wij kiezen er bewust voor om het continue-rooster niet in te voeren. In onze ogen is een half uur tijd om je broodje te eten en buiten te spelen te kort om bij te komen. Daarnaast legt het extra druk op de leerkrachten. We vinden dat kinderen en leerkrachten hun pauze nodig hebben om in de middag weer met energie en aandacht aan de slag te gaan.

Nieuwe activiteiten

We hebben onderzoek gedaan en een nieuwe vorm ontwikkeld. Samen met Stichting Wijsneus gaan we activiteiten aanbieden. Leerlingen kunnen verschillende activiteiten kiezen, zoals dans, muziek, robotica, lezen en buiten spelen. Kinderen kiezen zelf wat ze willen doen: ontspannen tijdens het buiten spelen of spelletjes doen of hun dans of muziekvaardigheden verder ontwikkelen. Daarnaast zijn we een samenwerking aangegaan met Jongerenproductiehuis De Valk (onze buren) in Noord om kookcursussen aan te bieden.
Het is onze inzet als 020 Stadsschool de leerlingen ook tussen de middag een onderhoudend en educatief aanbod te doen, waarbij ze professioneel worden begeleid en kunnen ontspannen als ze dat willen.

Kosten zo laag mogelijk

Er is hard gewerkt om alles op tijd klaar te krijgen. We willen de kosten voor de ouders zo laag mogelijk houden. Dat is gelukt. De ouders betalen nu minder voor de Pauzecaroussel, dan ze betaalden voor de overblijf. Ons streven is om dit bedrag nog lager te maken, zodat alle kinderen, als ze dat willen, hieraan mee kunnen doen. Veel ouders en kinderen zijn enthousiast over de nieuwe aanpak. Voor sommigen is de prijs nog een drempel. Deze willen we graag wegnemen. Leerlingen eten iets om 11.45 en starten met de activiteiten om 12.00. Om 13.00 starten de gewone lessen weer.

Kijk voor meer informatie over openbare basisschool IJplein op www.ijpleinschool.nl

Programma

11.30: Feestelijk optreden van Solid Ground Movement op het schoolplein.
11.45: Start lunch en activiteiten voor de kinderen.
12.00: Lichte lunch voor de gasten, mede bereid leerlingen groep 7.


Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Gerard Lommerse, tel. 06-21537848, gerard.lommerse@kpnmail.nl