AMSTERDAM - In de nieuwe Vijzelstraat rijden de auto’s met max 30 km p/u op de trambaan. Zo komt er meer ruimte voor fietsers en voetgangers. De straat krijgt een aantal veilige oversteekplekken en de drie bruggen worden opgeknapt. Het werk begint in 2019 en duurt ongeveer 2,5 jaar.

De opgeknapte straat moet bereikbaar en leefbaar zijn. Wat betreft dat laatste: de buurt maakt samen met de ontwerper een plan voor bloembakken op straat, aan trammasten en gevels. Als het allemaal klaar is, zorgt de buurt zelf voor het onderhoud. Op de Herengracht- en de Keizersgrachtbrug komen 8 banken van 5 meter.

Rode Loper

De Vijzelstraat maakt onderdeel uit van de Rode Loper. Dat is de doorgaande route van het Damrak naar de Ferdinand Bolstraat. Ondergronds rijdt hier vanaf juli 2018 de Noord/Zuidlijn. Het traject wordt steeds drukker; daar moeten de straten op zijn ingericht. Maar ook mogen ze mooi zijn; daarom worden onder meer gebakken klinkers en natuursteen gebruikt.

Aanbesteding

Het college van B en W besloot 9 januari 2018 tot de opknapbeurt van de Vijzelstraat. Op dit moment start de aanbesteding: de gemeente kijkt wie het werk straks gaat uitvoeren.