AMSTERDAM - Het toerisme in Amsterdam is de afgelopen jaren sterk gegroeid en daarmee ook het toeristische verblijf in woningen. Dit is niet alleen een Amsterdams probleem; ook andere grote steden in Europa hebben ermee te maken.

Toerisme zorgt voor inkomen en arbeidsplaatsen maar brengt ook negatieve effecten met zich mee die van invloed zijn op de
kwaliteit van leven in de stad. Vakantieverhuur is daar een voorbeeld
van.

Tijdens de Europese conferentie over vakantieverhuur op 25 en 26 januari wisselden vertegenwoordigers uit Barcelona, Parijs, Madrid, Brussel, Reykjavik, Wenen, Krakau en Amsterdam hun ervaringen uit.

Oproep aan Europese Commissie

De Europese steden willen afdwingbare regels voor platforms van vakantieverhuur. Bijvoorbeeld kwaliteitscriteria voor de verhuur, zoals het delen van gegevens die herleidbaar zijn tot een adres. Met de huidige regels zijn verhuurders verplicht om zich aan regels te houden, maar de platforms niet.

Ook wordt aan de Europese Commissie gevraagd de mogelijkheden te verruimen, zodat het platform data kan delen met bijvoorbeeld lokale overheden. Nu is het moeilijk voor de steden om te handhaven op vakantieverhuur, omdat platforms geen concrete informatie delen.

Samenwerking

Naast de huidige samenwerking met steden zoals Parijs, Krakau, Barcelona, Brussel, Wenen, Madrid en Reykjavik hopen we in de
Europese Commissie een nieuwe bondgenoot te vinden in het reguleren van het wereldwijde toerisme.

Op die manier blijven steden in de eerste plaats een plek voor hun
bewoners.