AMSTERDAM - Het was gisteren weer even in het nieuws bij de NOS, de essentaksterfte die de essen in Nederland aantast is nog niet uitgewoed. Daarom geven we hieronder een korte update van hoe in het Amsterdamse Bos met essentaksterfte wordt omgegaan.

Het Amsterdamse Bos monitort jaarlijks de ontwikkeling van de aantasting door essentaksterfte op de 285 locaties met essen in het Bos. Vanwege de zogenoemde zorgplicht worden de risico’s voor bezoekers zo veel mogelijk weggenomen, door snoei van dood hout langs paden, of, indien er sprake is van een ernstige aantasting, door bomen te kappen.

Broedseizoen en zomer

Tijdens het broedseizoen en in de zomerperiode ligt het werk stil, maar gaat de monitoring door. Als een situatie daar om vraagt, wordt bij hoge uitzondering gesnoeid of gezaagd. Na de zomer, tussen september en maart, pakken we het werk weer op.

Om te voorkomen dat er gaten vallen, houden we er bij het dunnen van het Bos er rekening mee dat in de toekomst mogelijk essen wegvallen. Zo krijgen eik, beuk en esdoorn meer ruimte zodat het Bosbeeld redelijk compleet blijft.