AMSTERDAM - In de loop van de Middeleeuwen ontstond de beurtvaart, waarbij passagiers, vracht en vee volgens een dienstregeling werden vervoerd langs een vastgesteld traject. Het eerste vervoer over water vond plaats tussen Amsterdam en Haarlem. De reis zal niet comfortabel zijn geweest en met de komst van de trekschuit in de 17e eeuw en de stoomboten in de 19e eeuw veranderde er veel.

Het transport werd gescheiden en in 1897 voer de eerste veerboot tussen het Amsterdams Centraal Station en het Tolhuis in Amsterdam Noord. In de loop van de vorige eeuw kwamen er nog diverse veerdiensten bij. Tijdens de derde Open Monumentendag Zomerroute staan historische boten als vervoermiddel centraal.

Unieke vaartochten – of een lezing, wandeling of proeverij

Tegenwoordig zorgen de bekende veren van het GVB ervoor dat dagelijks vele duizenden fietsers, voetgangers, brommers en invalidevoertuigen gratis de oversteek kunnen maken over het IJ. Iedereen kent de problematiek daaromtrent: de ponten moeten groter én vaker varen om alle Amsterdammers te vervoeren. Op zondag 27 augustus kun je tijdens laatste Zomerroute ervaren hoe het vroeger was. Je kunt dan onder andere op zo’n historische boot stappen naar de Meerpadkerk in Amsterdam Noord varen. Of naar het Gemeenlandshuis aan de Diemerzeedijk, waar ook een lezing wordt gegeven door Vogelbescherming Nederland. Ook kun je een wandeling maken door Oud Noord, welke start bij café ’t Sluisje aan de Nieuwendammerdijk. Voor de mensen zonder zeebenen: iedereen is van harte welkom op de stand van Open Monumentendag Amsterdam op het Uitmarktterrein aan de Kattenburgerstraat. Hier is een mini-proeverij en bovendien zijn –binnen handbereik- het Scheepvaartmuseum en de monumentale Sluisdeurenloods geopend voor het publiek.

Meerpadkerk

Mocht je toch (alsnog) besluiten voor de unieke ervaring te gaan en op de historische boot te stappen: vanaf het Uitmarktterrein brengt deze je naar de Meerpadkerk. Dit is het kleinste kerkje van Amsterdam en is in 1843 gebouwd in de toen nog zelfstandige gemeente Nieuwendam door de lokale timmerman Pieter Kater Czn. Het uiterst eenvoudige, volledig uit hout opgetrokken gebouwtje was oorspronkelijk nóg kleiner dan nu: het achterste deel is er pas in 1969 aangezet. Het sobere interieur bevat kerkmeubilair uit de jaren veertig. Begin twintigste eeuw heeft de bekende Nieuwendammer huisarts en malariabestrijder P.J.J. Honig zich sterk gemaakt voor het behoud van de vermaning. Daaraan dankt de Meerpadkerk de bijnaam “het kerkje van dokter Honig”.

Laatste Open Monumentendag Amsterdam Zomerroute

Tijdens de derde Open Monumentendag Amsterdam Zomerroute op 27 augustus zijn alle monumenten tussen 12:00 en 17:00 uur te bezoeken. Deelname aan de activiteiten is ook gratis, de boten varen tot 17:00 uur af en aan. Kijk voor de tijden behorende bij de evenementen op de site (zie kader). Dit is de laatste in de reeks Zomerroutes die in juni, juli en augustus in aanloop naar Open Monumentendag Amsterdam op 9 en 10 september werden georganiseerd. Tijdens deze 31ste editie van Open Monumentendag Amsterdam staat de relatie tussen stad en land centraal. De deelnemende monumenten vertellen het verhaal van bezoekers, bewoners en producten die door de eeuwen heen de stad in en uit gingen.

Erfgoed van de Week

In de rubriek Erfgoed van de Week staat elke week een bijzondere archeologische vondst, vindplaats, voorwerp, monumentaal gebouw of historische plek in de stad centraal. Via de website amsterdam.nl/erfgoed, Twitter @erfgoed020 en Facebook Monumenten en Archeologie delen de erfgoedexperts van Monumenten en Archeologie het erfgoed van de stad met Amsterdammers én overige geïnteresseerden.