AMSTERDAM - Op 1 januari 1900 zagen Amsterdammers de nieuwe eeuw met optimisme tegemoet. Velen dachten dat allerlei uitvindingen van de industriële revolutie zoals de trein, de schrijfmachine en de telefoon het leven van de mensen prettiger zou maken. Voor Amsterdammers bestond er nog één reden tot blijdschap: de komst van de Gemeentetram (voorloper van het GVB). Een grote stad kon toch niet zonder eigen vervoersbedrijf. In 1908 werd de eerste buslijn geopend maar deze werd al snel weer opgeheven. Vanaf 1922 volgden nieuwe buslijnen. Tijdens de tweede Open Monumentendag Zomerroute op zondag 30 juli staan historische bussen en trams centraal als vervoermiddel in de stad.

Haarlemmermeerstation

Amsterdam Willemspark, zoals de oorspronkelijke naam van het kopstation luidt, is in 1915 gebouwd naar ontwerp van H. van Emmerik in opdracht van de Hollandsche Electrische-Spoorweg-Maatschappij. Ondanks deze bedrijfsnaam hebben op de Haarlemmermeerlijnen altijd uitsluitend stoomtreinen gereden. Het stationsgebouw in landhuisachtige stijl bevatte beneden de stationshal, het kantoor van de stationschef, een goederenlokaal en wachtkamers. Boven was er onder meer een dienstwoning voor de stationschef. In 1950 werd het spoornet van de maatschappij gesloten voor reizigersvervoer. Een deel van de begane grond is nu in gebruik door het Electrisch Trammuseumlijn (EMA), het andere deel doet dienst als evenementlocatie.

Uniek ritje

Tijdens de Zomerroute is iedereen vanaf 12:00 uur welkom om vanaf het Haarlemmermeerstation een uniek ritje te maken met de museumbussen van stichting BRAM en de museumtrams van stichting EMA richting Nieuw-West. In Nieuw-West zijn er haltes voor op- en afstap bij de Molen van Sloten en het Van Eesterenmuseum. In Sloten is naast de molen het kleinste politiebureau van Nederland geopend en starten er elk half uur wandelingen door het dorp.

Open Monumentendag Amsterdam Zomerroute

Tijdens de tweede Open Monumentendag Amsterdam Zomerroute op 30 juli zijn alle monumenten tussen 12:00 en 17:00 uur gratis te bezoeken. Deelname aan de activiteiten is ook gratis. De Zomerroutes worden iedere laatste zondag van de maand juni, juli en augustus in aanloop naar Open Monumentendag Amsterdam op 9 en 10 september georganiseerd. Tijdens deze 31ste editie van Open Monumentendag Amsterdam staat de relatie tussen stad en land centraal. De deelnemende monumenten vertellen het verhaal van bezoekers, bewoners en producten die door de eeuwen heen de stad in en uit gingen.

Erfgoed van de Week

In de rubriek Erfgoed van de Week staat elke week een bijzondere archeologische vondst, vindplaats, voorwerp, monumentaal gebouw of historische plek in de stad centraal. Via de website amsterdam.nl/erfgoed, Twitter @erfgoed020 en Facebook Monumenten en Archeologie delen de erfgoedexperts van Monumenten en Archeologie het erfgoed van de stad met Amsterdammers én overige geïnteresseerden.