AMSTERDAM - Wist je dat een energielabel steeds vaker verplicht is als je een bedrijfspand hebt? Hier zitten verschillende regels aan vast. Hiervan zijn drie extra belangrijk. Ten eerste is een energielabel C voor kantoren verplicht. Daarnaast moet je voor de verhuur, verkoop en oplevering een energielabel hebben. Ook moet het energielabel zichtbaar zijn bij de binnenkomst van het gebouw. Belangrijk dus om hier goed op te letten. Een energielabel aanvragen voor je bedrijfspand aanvragen is in veel situaties een goede keuze. Lees hier meer over het hebben van een energielabel voor je bedrijfspand.

Waarbij is een energielabel verplicht?
Als je een bedrijfspand verhuurt, verkoopt of oplevert, dan is een energielabel verplicht. Het is erg belangrijk om hier rekening mee te houden, want de Inspectie Leefomgeving & Transport houdt wel eens controles. Je wilt niet met een boete worden opgescheept. De verplichting van een energielabel geldt onder andere voor kantoren, onderwijspanden, publieke panden, horeca en andere winkels. Deze verplichting geldt niet voor industriële bedrijfspanden.

Voor kantoren is energielabel C verplicht
Vanaf 1 januari 2023 is het voor panden groter dan 100 m2 verplicht om het energielabel C minimaal te hebben. Hier wordt streng op gecontroleerd, dus zorg dat je hier rekening mee houdt. Als de inspectie constateert dat je dit niet hebt, dan mag je het gebouw niet meer als kantoor gebruiken. Wel is er een uitzondering: als je het gebouw voor minder dan 50% als kantoor gebruikt, dan hoeft het niet. Ook als het een monument betreft of als het pand in twee jaar gesloopt wordt, hoeft dit niet. Onderzoek dus goed welke voorwaarden op jouw bedrijf van toepassing zijn.

Energielabel moet zichtbaar worden opgehangen
Naast bovenstaande maatregelen, is het ook belangrijk dat het energielabel zichtbaar wordt opgehangen. Dit is alleen van toepassing als jouw organisatie ook echt verplicht een energielabel moet hebben. Dit geldt in ieder geval voor winkels, ziekenhuizen, scholen of horeca. Het is belangrijk dat je het energielabel zichtbaar hebt opgehangen. In sommige gevallen kun je dit direct bij de ingang van het gebouw doen. Ook kun je het energielabel zichtbaar bij de receptie ophangen. In ieder geval duidelijk zichtbaar bij binnenkomst.

Vraag het energielabel voor je pand aan
Na het lezen van deze informatie wil je zelf misschien ook wel zo snel mogelijk een energielabel aanvragen. Een energielabel aanvragen voor je bedrijfspand kan alleen worden gedaan door een EP-geregistreerde energieadviseur. Zo wordt het pand onderzocht en wordt er een label aangemaakt, waarbij het in het register komt te staan. Zo kan iedereen zien wat voor energielabel je precies hebt, en of dit aan de voorwaarden voldoet. Je kunt bij Energielabel Offertes meerdere offertes aanvragen bij verschillende partijen. Zo betaal je nooit teveel.