AMSTERDAM - Feest voor Ella (6): zij slaagde zaterdag 6 oktober in het Noorderparkbad voor haar A-diploma. Voor ieder kind een speciaal moment, maar het afzwemmen van Ella was extra bijzonder. Zij is namelijk het eerste kind dat een officieel A-diploma ontving dat specifiek op maat is gemaakt voor Amsterdam.

In Amsterdam zwemmen de kinderen al jaren af volgens de zwemeisen van de Nationale Raad Zwembaden (NRZ). Begin dit jaar gingen de nieuwe eisen van de NRZ in: meer aandacht voor zwemveiligheid en survivalzwemmen.

Op maat gemaakt
Amsterdam is natuurlijk een echte waterstad. Prachtig, maar het brengt ook gevaren met zich mee. Zeker voor kinderen. Amsterdam heeft daarom met de NRZ gekeken welke vaardigheden Amsterdamse kinderen aanvullend moeten beheersen om veilig te zijn in het water. Zo zijn we gekomen tot een Amsterdamse variant van het zwemdiploma.

Aandacht voor techniek en uithoudingsvermogen
Amsterdamse kinderen moeten al eerder een aantal survival onderdelen beheersen, zoals het kunnen aannemen van een helphouding. Dat is een houding waarmee je onderkoeling beperkt en je overlevingskansen vergroot. Ook besteden we in Amsterdam meer aandacht aan techniek en uithoudingsvermogen. De kinderen moeten bijvoorbeeld 6 meter borst- en rugcrawl doen in plaats van 5.